franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
11.07.2023 12:22

Mestna občina Novo mesto je letošnjega marca uradna nosilka naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga v okviru projekta Dojenju prijazno mesto podeljuje UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in Ministrstvom za zdravje. Program je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju.

V sodelovanju s partnerji projekta Zdravstvenim domom Novo mesto, Splošno bolnišnico Novo mesto, Dolenjskimi lekarnami, Lekarno Novak in Lekarno Mačkovec so v Mestni občini Novo mesto izpolnili vseh deset korakov mednarodne pobude, s katero si Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pod okriljem UNICEF-a Slovenija prizadeva izboljšati pogostost in sprejetost dojenja v lokalnem okolju. V Novem mestu lahko matere kot naraven, zdrav in običajen način zgodnjega hranjenja otrok neobremenjeno dojite otroke na številnih lokacijah.

Pobuda je nova v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Sloni na dokumentu »10 korakov do Dojenju prijaznega mesta«, ki je osnova za pridobitev naziva.

Splošni cilj pobude je povečati pogostnost dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta. S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se okoljsko stanje in v daljšem časovnem obdobju dojenje hkrati omogoča hitrejši napredek mesta.

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti.

Doječim mamicam je na voljo več kotičkov za dojenje, ki so na voljo v Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto (3. nadstropje), Dolenjskih lekarnah, ter pri poslovnih objektih z nalepko Dojenju prijazno mesto. Javni zavodi, poslovni subjekti in gostinski lokali med so svoje poslovalnice opremili z nalepkami Dojenju prijazno mesto – Doječe mamice dobrodošle, s čimer želijo še dodatno poudariti svojo podporo dojenju. Med drugim so doječe mamice dobrodošle tudi v prostorih občinske uprave na Seidlovi cesti in na Glavnem trgu v mestni hiši.

Novo mesto, moje mesto, 11.7.2023