stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
05.10.2023 14:46

Prvi teden v oktobru je v Sloveniji že tradicionalno posvečen tednu dojenja, ki letos poteka pod sloganom Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše, zato bo danes beseda tekla o tem. Govorili pa bomo tudi o srečanju Hospiccafe, ki bo v Knjižnici Mirana Jarca.

Skupaj s partnerji kot aktivni nosilci naziva Dojenju prijazno mesto in dejavni akterji na področju spodbujanja dojenja Mestna občina Novo mesto v tem tednu še dodatno izvaja aktivnosti ozaveščanja o pomenu dojenja za celotno družbo in naše okolje, ter o pravicah, ki jih imajo doječe matere tudi po vrnitvi na delovno mesto. Dojenje na delovnem mestu podpira tudi projekt Dojenju prijazno mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, izvajata pa ga UNICEF Slovenija in Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja. Slednja sta prejšnji petek v Laškem organizirala tradicionalno strokovno srečanje o dojenju in laktaciji. Na okrogli mizi je izkušnje in dobre prakse Novega mesta, kot aktivnega nosilca naziva Dojenju prijazno mesto, delila tudi podžupanja Sara Tomšič. Na novomeški občini izvajajo številne aktivnosti za spodbujanje dojenja in podporo doječim materam v lokalnem okolju skupaj s partnerji: Zdravstvenim domom Novo mesto, Splošno bolnišnico Novo mesto, Dolenjskimi lekarnami, Lekarno Novak in Lekarno Mačkovec.

V Knjižnici Mirana Jarca bo v ponedeljek, 9. oktobra, ob šestih zvečer potekalo srečanje Hospickafe, ki ga organizira Slovensko društvo Hospic. Društvo si prizadeva prisluhniti fizičnim, psihosocialnim in duhovnim potrebam umirajočih bolnikov in njihovih svojcev. Srečanja Hospickafe so neformalni družabni dogodki, kjer se s strokovnim znanjem in izkušnjami sogovornikov odpirajo teme, povezane z življenjem, minevanjem, starostjo in smrtjo. Poleg tega predstavljajo delovanje društva, ki podpira zagotavljanje celostne sočutne oskrbe vsakega, ki si bo izbral živeti do konca v domačem ali domu podobnem okolju. V Knjižnici Mirana Jarca bodo na prihajajočem Hospickafeju z naslovom Ker vem za smrt, sem zaljubljen v življenje … na pogovoru o minljivosti sodelovali Manca Košir, sestra Emanuela Žerdin, Marjan Markovič in Jani Kramar.

Novo mesto, moje mesto, 5.10.2023