stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
10.10.2023 14:49

V tokratni oddaji smo govorili o srečanju predstavnikov novomeške Fakultete za informacijske študije z nizozemsko raziskovalno ekipo AlterContacts.

Predstavniki Fakultete za informacijske študije v Novem mestu so se minuli teden srečali z nizozemsko ekipo globalnega raziskovalnega centra AlterContacts, ki se osredotoča na trajnostni razvoj in ima poseben posvetovalni status pri Organizaciji Združenih narodov (ECOSOC). Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu se v zadnjih letih lahko pohvali z odličnimi dosežki na raziskovalnem področju – tako v smislu kvalitete dela raziskovalcev kot tudi v smislu uspešnosti pri prijavah na projekte. Eden izmed številnih projektov, ki trenutno tečejo na fakulteti, je tudi razvojno-raziskovalni projekt AI-powered Next Generation of VET. Cilj omenjenega projekta je oblikovati transnacionalno evropsko platformo odličnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju (VET), ki bo pomagala premostiti trenutno pomanjkanje veščin, vezanih na umetno inteligenco (AI). S tem bodo spodbudili ponudnike platforme, da prepoznajo in sprejmejo svoj delež prizadevanj za razvoj in implementacijo AI-rešitev. V okviru tega partnerstva se je zgodil tudi sestanek med ekipo FIŠ in predstavnikoma globalnega raziskovalnega centra AlterContacts. Ta se sicer osredotoča na trajnostni razvoj in ima poseben posvetovalni status pri Organizaciji Združenih narodov. Na srečanju je beseda tekla o sodelovanju na projektu AI-powered Next Generation of VET in o drugih možnih sinergijah med obema institucijama.

S slavnostno akademijo je Komunala Novo mesto minuli teden, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu obeležila 120. obletnico novomeškega vodovoda. Slednji je v svoji bogati zgodovini doživel številne spremembe in nadgradnje, skupni imenovalec v vseh desetletjih je, da je po omrežju do uporabnikov vselej tekla zelo kakovostna pitna voda. Bilo je 1. oktobra pred 120 leti, leta 1903. Ta dan je na izviru v Stopičah začelo delati črpališče novomeškega vodovoda in Novomeščani so lahko opustili stari, litoželezni vodnjak na Glavnem trgu, v katerega je bila speljana voda iz Krke. Na slavnostni akademiji je zbrane nagovoril župan Gregor Macedoni. V nadaljevanju večera je spregovoril direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec, ki se je poleg bogato sporočilnih misli o vodi, dotaknil globalnih okolijskih in podnebnih sprememb, s katerimi se vse bolj soočamo tudi v Sloveniji. Namreč letošnje poplave in vodne ujme so pokazale, da moramo vodo obravnavati celovito, da spoštujemo naravo in njene zakonitosti. Direktor Bojan Kekec je v imenu Komunale podelil štiri priznanja. Prejemniki priznanj so bili Franci Koncilija, geometer in kronist zgodovine podjetja, Jože Bašelj, vodja razvoja in investicij in vodja projekta hidravličnih izboljšav, Božidar Kastelic, nekdanji vodja sektorja vodooskrba in nadzornik obnov vodovodov ter Miloš Matko, dolgoletni direktor. V njegovi odsotnosti je priznanje prevzel Istok Zorko, vodja sektorja vodooskrba. Ob zaključku dogodka je predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Janko Širec podelil nagrado Zbornice komunalnega gospodarstva za največje podjetniške in osebne dosežke na področju komunalnih dejavnosti v Republiki Sloveniji podjetju Komunala Novo mesto d.o.o., ki jo je prevzel direktor Bojan Kekec.

Novo mesto, moje mesto, 10.10.2023