franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
07.11.2023 13:35

V tokratni oddaji se bomo ustavili na Trški gori, ker je bila MO Novo mesto uspešna s projektom za izboljšanje dostopnosti in prepoznavnosti naše vinske gorice. Oddajo pa začenjamo z Ivanom Cankarjem in Slavističnim društvom Dolenjske in Bele krajine.

Cankarja bodo skušali približati učiteljem. Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine v spomin na 105. obletnico smrti Ivana Cankarja, velikega mojstra slovenske besede, pripravlja predstavitev knjige Ali bereš Cankarja? dr. Vesne Mikolič in Slovenske matice. Gostja dogodka bo dr. Vesna Mikolič, redna profesorica in znanstvena svetnica na področju jezikoslovja, esejistka in publicistka. Njeno delo tako mladim kot starejšim bralcem, med slednjimi še posebej učiteljem, skuša približati Cankarjevo poetiko na način, da bodo radi vstopali v njegov svet. Opisuje nove bralne strategije, namenjene tako učiteljem in učencem pri obravnavi Cankarja v šoli kot širšemu bralstvu, ki ga zanima delo Ivana Cankarja. predstavitev knjige bo potekala v sredo ob petih popoldne v Trdinovi čitalnici v novomeški Knjižnici Mirana Jarca.

Mestna občina Novo mesto je bila uspešna s projektom za izboljšanje dostopnosti in prepoznavnosti turističnega območja Trške gore. Iz sklada Načrta za okrevanje in odpornost prejela dobrih 184 tisoč evrov. V okviru projekta bo urejena vstopna točka s parkiriščem za turistične avtobuse in osebna vozila. Za trajnostni dostop bo občina kupila deset električnih koles in postavila kolesarnico z nadstreškom, s servisnim kotičkom in električnim priključkom. Ob parkirišču bo urejen park, od vstopne točke pa bo obiskovalce proti območju Trške gore vodila sprehajalna pot v dolžini 450 metrov. Na vstopni točki bo postavljen interaktivni informacijski zaslon, ki bo združeval informacije o vsej turistični ponudbi na Trški gori, po celotnem območju Trške gore pa bodo postavljene nove usmerjevalne in informacijske table. V okviru projekta bo vzpostavljena tudi spletna stran »Visit Trška gora« z vsemi potrebnimi informacijami o aktualni turistični in gostinski ponudbi na tem turističnem območju.

Novo mesto, moje mesto, 7.11.2023