franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK/MONM

Čas objave:
09.01.2024 13:01

Objavljen je razpis za športnika leta 2023. Sprejet DPN za nadgradnjo dolenjske železniške proge.

Objavljen je razpis za športnika leta 2023

Zavod Novo mesto išče najuspešnejše športnike, najuspešnejše športnice in športne kolektive, ki jih bodo v prihodnjih mesecih razglasili na tradicionalni prireditvi Športnik leta. Za športni kolektiv leta lahko kandidirajo športna društva s sedežem v Mestni občini Novo mesto, za športnika in športnico pa posamezniki, ki igrajo ali nastopajo v vseh tekmovalnih sistemih panožnih zvez za društva iz naše občine. Prijave zbirajo do torka, 16. januarja 2024.

Tehnična komisija Zavoda Novo mesto bo na podlagi prijav izbrala posameznike in kolektive, ki bodo kandidirali za naziv športnik, športnica in športni kolektiv leta 2023 v Mestni občini Novo mesto. Strokovna komisija bo na osnovi prejetih predlogov pred prireditvijo izbrala naj športnika, športnico in športni kolektiv. Le-ta bo na seji pretehtala podane rezultate, pred tem pa bo imela možnost postaviti še dodatna vprašanja in dobiti pojasnila o dosežkih športnikov oziroma klubov.

Več informacij o razpisu je na voljo na spletni strani Zavoda Novo mesto.

Sprejet DPN za nadgradnjo dolenjske železniške proge

Vlada Republike Slovenije je konec minulega leta sprejela težko pričakovani sklep o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za nadgradnjo dolenjske železniške proge na odseku Novo mesto–Ivančna Gorica do leta 2040, in sicer od vključno železniške postaje Birčna vas pri Novem mestu do železniške postaje Ivančna Gorica v skupni dolžini 44 kilometrov. Tako se bo načrtovala dvotirna elektrificirana železniška povezava, ki bo med Ljubljano in Novim mestom omogočala potovalne čase v trajanju okoli 50 minut.

Na progi Novo mesto–Ivančna Gorica je predvidena sanacija obstoječe proge, nadgradnja zgornjega in spodnjega ustroja obstoječega tira, pa tudi vzpostavitev dvotirnosti z dograditvijo drugega tira in elektrifikacija proge. Na posameznih odsekih proge je predviden nov potek dvotirne proge, preureditev postaj, postajališč in prehodov prek proge ter nadgradnja signalno-varnostnih naprav.

Na Mestni občini Novo mesto sklep vlade z zadovoljstvom pozdravljamo in se veselimo spodbudnih premikov, saj so župani ob trasi železnice na odseku Ljubljana–Metlika že večkrat predlagali celovito revitalizacijo dolenjske železnice.

Za dosego tega cilja so župani občin, po katerih vodi dolenjska železnica od Škofljice do Metlike in župan Karlovške županije leta 2018 podpisali tudi Dogovor o sodelovanju pri revitalizaciji čezmejne železniške infrastrukture Ljubljana–Grosuplje–Trebnje– Novo mesto–Metlika–Karlovec–Zagreb, s katerim se zavzemajo za modernizacijo železniške povezave, višjo potovalno hitrost, okrepitev nosilnosti proge, ureditev postajališč in odpravo nivojskih prehodov. Novembra 2023 je v Novem mestu zaživelo tudi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Poti prihodnosti Ljubljana–Novo mesto–Karlovec–Zagreb. Gre za prvo tovrstno evropsko združenje s sedežem v Sloveniji in 88. v EU, med njegovimi cilji pa sta oživitev in posodobitev železnice ter okrepitev območnega sodelovanja.

Novo mesto, moje mesto 9.1.2024