državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
19.04.2022 12:41

Občinski svetniki so minuli teden na 27. redni seji po skrajšanem postopku sprejeli rebalans proračuna za leto 2022, zaključni račun proračuna za leto 2021 in predlog odloka proračuna za prihodnje leto. Svetniki so potrdili tudi ustanovitev občinskega javnega stanovanjskega sklada, sprejeli strategijo razvoja kulture do leta 2030 in izrazili podporo aktivnostim za ustanovitev javne univerze v Novem mestu. Več o tem v nadaljevanju oddaje.

Z rebalansom prihodki občine znašajo 64.4 milijona evrov in se tako povečujejo za 5,2 milijona, odhodki znašajo 74, 8 milijona evrov in se povečujejo za 4,8 milijona. Svetniki so potrdili tudi zaključni račun proračuna za leto 2021 in predlog odloka proračuna za prihodnje leto, ki sledi investicijski naravnanosti ter ciljem in prioritetam strateških dokumentov občine, kljub številnim projektom pa se še naprej ohranja postopno zniževanje zadolženosti, ki traja od leta 2015.

Ker želijo na občini v naslednjih letih bistveno povečati fond najemniških stanovanj je občinski svet z namenom reševanja stanovanjske problematike potrdil ustanovitev javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto. Ena od poglavitnih nalog sklada bo upravljanje z nepremičninami ustanovitelja in skrb za pridobitev državnih in evropskih nepovratnih sredstev ter vodenje investicij.

Občinski svet je soglašal s sklepom podpore za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, vlado Republike Slovenije in državni zbor pa pozval, da sprejmeta vse potrebne ukrepe za začetek delovanja Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto in za preoblikovanje Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto v javni visokošolski zavod.

Zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in njihovega premoženja, predvsem pa varnosti različnih uporabnikov prometne infrastrukture, je občinski svet potrdil postavitev sistema videonadzora v križiščih naselij Potočna vas, Hudo, Muhaber in Žabjak.