nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
26.04.2022 12:40

Ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu Osvobodilne fronte Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto pripravlja pohod »Novo mesto v žici« ki bo jutri ob 8. uri.

Tudi Novo mesto je bilo v času okupacije obdano z žico in bunkerji, saj se italijanski okupator ob neprestanem napadanju partizanskih enot nikoli ni počutil varnega. Žica s postavljenimi prehodnimi bloki je zelo zagrenila življenje meščanom, a hkrati od njih zahtevala nemalo iznajdljivosti.

Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je v mestu začela 42-dnevna ljudska oblast, ki pa jo je prekinil vdor Nemcev. Nemci so obrambno črto okoli mesta še razširili in utrdili s strelskimi jarki, ki so jih morali kopati meščani, tudi ženske. 13. in 14. novembra 1943 so brigade XV. divizije izvedle napad na mesto, a ga niso uspele zasesti. V letu 1944 je zavezniško letalstvo bombardiralo prostore vojašnic, skladišč in komunikacij, partizanske enote pa so že nadzorovale okolico mesta. Z odhodom nemških sil in vkorakanjem partizanskih enot 8. maja 1945 je bilo mesto osvobojeno.

V spomin na ta čas, na vse padle borce, ustreljene talce in druge preminule meščane je bila ustanovljena spominska rekreativna turistična pot »Novo mesto v žici«.

Začetek pohoda je s štirih točk: DRSKA – bunker, HOTEL KANDIJA – parkirišče, LOČNA – pri pokopališču in ŽABJA VAS – spomenik Drejčetova pot. Pohod se bo ob 11. uri zaključil s kratkim kulturnim programom na Pumpnci.

Novo mesto - moje mesto, 26.4.2022