Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
02.06.2022 12:16

V Novem mestu poteka druga kolonija umetnikov iz mest članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Po lanski slikarski koloniji v Šentjurju, je v Novem mestu fotografska kolonija, ki jo organizirajo v Javnem skladu za kulturne dejavnosti, izpostava Novo mesto.

Začela se je včeraj in bo potekala še do 4. junija, v času mednarodnega glasbenega festivala z naslovom »Sem glasba sem mesto«. Fotografom bodo na voljo vedute Novega mesta prepletene z glasbenimi zvoki domačih in tujih glasbenih ustvarjalcev. Ujeti oboje v fotografski objektiv bo izziv povabljenim fotografom. Razstava nastalih fotografskih del bo na ogled od 24. septembra do 8.oktobra, v avli Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu.

Še danes poteka urejanje Kettejevega drevoreda na Rozmanovi ulici in drevoreda na Novem trgu, kjer bo skladno z arborističnim mnenjem potrebno odstraniti osem za okolico nevarnih dreves. V času poseka bosta na Rozmanovi ulici in Novem trgu vzpostavljeni delni zapori. Na mestih odmrlih dreves bodo zasajena nova drevesa divjega kostanja, tako pa se bo še nadalje vzdrževala podoba zelenega mestnega jedra.
Mestna občina Novo mesto je z namenom ohranjanja zelenih površin v mestu proaktivno pristopila k spremljanju stanja dreves v Kettejevem drevoredu, Novem trgu in Skalickega ulici ter na omenjenih lokacijah izvedla pregled drevja. Predvsem drevesa Kettejevega drevoreda so bila v zadnjih desetletjih podvržena večjim spremembam okolice, od gradnje sosednjih objektov do ureditve ceste, prav tako nanje vplivajo spreminjajoče se vremenske razmere, za drevje pa omenjeni dejavniki predstavljajo (pre)velik stres in krajšajo življenjsko dobo drevoreda. 

Odstranitev bo potekala danes med 8. in 13. uro ter med 16. in 18. uro.

Novo mesto - moje mesto, 2.6.2022