stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Po Sloveniji 2022

Kolesarski spektakel se zaključuje v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.06.2022 10:37

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo v današnji zadnji etapi branil zeleno majico vodilnega na dirki po Sloveniji. Peta etapa od Vrhnike do Novega mesta se bo začela ob 11.20, najboljše pa organizatorji po prečkanju zadnjega kategoriziranega vzpona in sledečega spusta v cilju pričakujejo okoli 15. ure.

Pogačar in njegov poljski moštveni kolega Rafal Majka sta tudi v kraljevski četrti etapi pokazala, da sta na slovenski pentlji daleč najmočnejša.

Na Veliko planino sta se pripeljala skupaj, šele na igro škarje, kamen, list pa določila, kdo bo prvi prečkal ciljno črto. Majka je igro dobil in nato objet s slovenskim zvezdnikom slavil z malenkostno prednostjo.

Branilec lanske zmage Pogačar ima pred zadnjo etapo še tri sekunde naskoka pred Majko, na tretjem mestu pa je po zahtevnem sobotnem dnevu v sedlu ostal Domen Novak (Bahrain-Victorious), ki za Pogačarjem zaostaja 1:56 minute.

Danes kolesarje čaka še zadnja, pretežno ravninska etapa od Vrhnike do Novega mesta v dolžini 155,7 km, v kateri pa zna razplet krojiti strm in dva kilometra dolg vzpon na Trško Goro z 9-odstotnim povprečnim naklonom in sledeči spust po ozki cesti do Novega mesta.

Tam utegne svoje mojstrstvo na spustih vnovič pokazati Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Slednji je 19. marca dobil spomenik Milano-Sanremo prav po vratolomnem in neustrašnem spustu s Poggia.

V soboto je Mohorič precej varčeval z močmi, za nedeljo pa ni razkril kart, čeprav mu trasa odgovarja. Njegovo moštvo pa bo še dodatno motivirano, saj v štirih etapah še ni okusilo slasti zmage.

Zadnji dan je tradicionalno namenjen hitrim kolesarjem, zna pa se zgoditi, da bo tokrat drugače. Start današnje etape bo na Vrhniki, prvi del etape bo hiter, predvidena je tudi kar visoka povprečna hitrost. Cilj letošnje dirke bo že tradicionalno na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, v zaključku etape pa kolesarje čaka še krajši vzpon na Trško goro in tehničen spust, ki bi lahko tudi premešala karte ne samo za etapno ampak tudi za končno zmago na dirki. Koncentracija najboljših na dirki bo potrebna vse do ciljne črte.

Pred 5. etapo

Pred zadnjo 5. etapo 28. dirke Po Sloveniji