franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: V Novem mestu izjemna razstava gimnazijcev

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
29.09.2020 09:03

Na Glavnem trgu v Novem mestu bodo danes odprli razstavo lepljenk, ki so nastale v okviru mednarodnega projekta mladih in nosi naslov »Lepljenka – potujoči labod«.

V projektu je v dveh posameznih obdobjih – v letih od 2015 do 2018 in v obdobju 2019-2020 sodelovalo preko 570 gimnazijcev s 13 slovenskih in s 7 gostujočih gimnazij iz tujine.

Večina razstavljenih lepljenk je sicer iz zadnjega obdobja, ustvarilo pa jih je kar 130 domačih gimnazijcev in več kot 40 tujih. Gre za projekt JSKD, ki so ga prav v zadnjem obdobju razširili v mednarodni prostor in k sodelovanju povabili gimnazije iz Italije, Hrvaške, BiH, Srbije in Avstrije. Zaradi razglasitve splošne epidemije so ga, žal, morali prekiniti, a kot pravi Klavdija Kotar iz novomeške izpostave JSKD, ga nameravajo nadaljevati. Kljub izrednih oz. drugačnim razmeram delovanja, je vendarle ostal del mednarodne udeležbe, tako da na tokratni razstavi poleg novomeških gimnazijcev sodelujejo tudi dijaki iz Italije, BiH in Avstrije.

Tokratna razstava na Glavnem trgu še posebej izpostavlja novomeške gimnazijce, ki se s projektom poklanjajo velikanom novomeške pomladi.

Mladi skozi izdelane lepljenke razgrinjajo svoja razmišljanja povezana z nenehnim izpraševanjem obstoja mladega človeka v družbi, kot ga vidijo, kot pravijo sami »kot utapljajoče srce« v notranjih razprtijah in družbeni neenakosti. Dijaki so prihodnja intelektualna plast družbe, zato je še kako pomembno, da njihovim razmišljanjem omogočimo širino. Raznovrstno in barvito širino, ki jim bo v pomoč pri graditvi pravičnejše in strpnejše družbe, so napisali pri novomeški JSKD. Njihova samonikla razmišljanja gledalca razstave nikakor ne pustijo ravnodušne.

Idejni vodja projekta - pesnik in pisatelj Samo Dražumerič - razstavlja tudi del avtorskih lepljenk. Somentor delavnic mladih gimnazijcev pa je bil ilustrator Peter Škerl.

Oba mentorja sta sprva izvedla delavnice, ki so se praviloma začele s predavanjem, nato pa so dijaki začeli izdelovati lepljenke. Večina teh je nastala kolektivno. Iz časopisov so mladi izrezovali osnove oz. besede, črke, simbole… in tako prišli do osnovnih gradnikov lepljenke. V skupinah s po tri do šest dijakov, se je vsakič znova vnela živahna razprava tako o obliki kot o vsebini lepljenke. V delovni proces so vklopili tako postopke, ki temeljijo na likovnosti, kot druge, ki so bližje literarnemu polju.

V likovnem svetu lepljenka pomeni sestaviti – zlepiti, zanjo pa je značilno, da jo sestavimo v kratkem času in z njo povzamemo bistvene značilnosti motiva.

Na odprtju, ki bo danes ob 11.30 na novomeškem Glavnem trgu, bodo nastopili dijaki Gimnazije Novo mesto in člani Gledališke skupine Goga, ki bodo interpretirali izbrana dela Srečka Kosovela, Mirana Jarca in Anton Podbevška, še posebej pa velja prisluhniti izbranim tekstom, ki so del razstavljenih lepljenk.  

Nastopajoči dijaki bodo Rok Drenik, Iza Gorše , Ajda Lea Jakše, Amika Zoja Jel, Kal Kotar Dražumerič, Manica Pečarič,  Lana Traven ter plesalki Veronika Valdés in Anamaria Bagarič.

Iz lepljenke Pošast prihodnosti:

Mladina je po nepotrebnem pred misijo nemogoče.

Ta svet razpada.

Je umrl sinoči? Ne bi znal povedati.

Potrpežljivost  se že dolgo ne izplača.

Opustite vsakršno upanje

Ta čas noče Resnice!

Iz lepljenke # NAJS:

Država je okužena.

Proračun bo zaznamoval zgodovino.

Srčnost je terapija

je zmaga.

Kdo bo imel prednost?

Predsednik ali pes?