stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): 90 let črnomaljskega kina, akcija BrezMobilca in še kaj

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
08.10.2020 11:30

Tokrat smo se osredotočili večinoma minula dogajanja v naši regiji, kot osrednji dogodek pa vanjo umestili tridnevno praznovanje 90-letnice črnomaljskega kina.

V Šentjerneju se o gradnji svojega doma za starejše občane pogovarjajo že desetletje, zdaj pa se je končno začelo premikati. Občinski svetniki so namreč na zadnji izredni seji soglašali s pridobitvijo koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domu za starejše v občini. Po optimističnem scenariju bi dom s 150 posteljami lahko imeli v dveh letih.

V novomeški občini pa so konec septembra namenu predali novo avtobusno postajo Center v Birčni vasi. Celotne investicije je stala nekaj več kot 173 tisoč evrov z davkom, v sklopu ureditve avtobusnega obračališča ob državni cesti Gaber - Uršna sela - Novo mesto v naselju Birčna vas pa so poleg postajališča uredili tudi površine za pešce, cestno razsvetljavo in ekološki otok.

V Črnomlju v sklopu tamkajšnjega Kulturnega doma, ki je enota črnomaljskega ZIK-a, deluje tudi Kino Črnomelj. Ta letos slavi 90 let in jubilej so obeležili z osrednjo slovesnostjo »Sokolski zdravo«, ki je bila v ponedeljek, prav na dan začetka delovanja sokolskega kina leta 1930. Sicer pa naj bi praznovanje obeležila še dva dogodka, zadnji bo danes, ko si bodo obiskovalci lahko ogledali slovenski film Andreja Košaraka »Vsi proti vsem«. O črnomaljskem kinu pa smo se pogovarjali z Marijo Miketič, ki je vodja filmskega programa

Novomeška medobčinska uprava te dni izvaja preventivno akcijo BrezMobilca. Gre za spodbujanje vožnje brez telefoniranja. Ob Seidlovi cesti pri Osnovni šoli Center namreč posebna opozorilna tabla zazna uporabo prenosnega telefona med vožnjo, ob zaznavi signala se vklopi in sproži opozorilni znak, ob tem pa zabeleži vsak vklop table. Preventivna akcija naj bi trajala predvidoma še teden dni.

Belokranjec, ki so ga maja lani ugrabili ilegalni prebežniki, od države zahteva 45.500 evrov odškodnine. Dva izmed treh migrantov, ki so ga ugrabili in ga strpali v prtljažnik njegovega avtomobila ter po nekaj urah odpeljali v bližino italijanske meje, so sicer že izpustili iz zapora in sta nastanjena v Centru za tujce v Postojni. Ugrabljeni je prepričan, da je država odgovorna za tisto, kar se mu je zgodilo, saj da bi dogodek z aktivnim ravnanjem v okviru zakonskih pooblastil lahko preprečila.

Letos mineva tudi 100 let od rojstva Vilme Bukovec Kambič in dr. Alojzija Šuštarja. Občina Trebnje je med letom pripravila kar nekaj dogodkov, s katerimi so počastili spomin na znana in pomembna rojaka, med drugim pa so konec septembra v soorganizaciji s tamkajšnjo knjižnico Pavla Golie pripravili še predstavitev knjige Marka Koširja »Vilma Bukovčeva, primadona za vse čase«. Košir je knjigo razdelil na več poglavij.

Na nedavni seji Občinskega sveta Občine Šentrupert, ki je bila tokrat zaradi spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa v dvorani Hiše druženja pri Gostilni Javornik, je bila osrednja točka pregled ponudb za nakup Javnega podjetja Energetika Šentrupert. Najvišjo kupnino v drugem krogu, ko je prispelo pet zavezujočih ponudb, je dalo podjetje Eko-toplota energetika iz Ljubljane, in sicer tisoč evrov več kot milijon. Občina in izbrani ponudnik bosta zdaj začela postopke za pripravo pogodbe o prodaji in prenos lastništva ter podelitev koncesije.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 08.10.2020

90 let kina Črnomelj, knjiga Bukovčeve, DSO Šentjernej