Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Kako motivirati psa, pa o slovenskem jeziku, o romskem ustrahovanju in še o čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
06.11.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa številne zanimive vsebine.

Za uvod smo se ustavili v Črnomlju, kjer so nedavno slišali, kako s pozitivno motivacijo primerno vzgojiti psa. Predaval je strokovnjak za pasje vedenje Jure Pribičevič in predstavil osnove pasje vzgoje, razložil princip pozitivne motivacije in pogoste napake, ki jih počnejo lastniki psov. Jure s svojo ekipo pasjih vaditeljev že več let rešuje različne vedenjske težave psov, širom Slovenije pa izvaja tudi skupinske in individualne tečaje pasjih navez.

Na Dunaju je bila konec oktobra predstavitev slovenske kulture, kulturne zgodovine in ustvarjalcev, ki sta jo skupaj z dunajskimi partnerji pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Društvo knjižničarjev Dolenjske. Gre za dejavnosti v sklopu projekta Knjigotapljenje oz. za slovenska knjižna srečevanja. Z Dunaja so pri tem sodelovali člani Slovenskega inštituta na Dunaju, Slovenske iniciative Dunaj in Dopolnilnega pouka slovenskega jezika na Dunaju, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Cilj tega projekta je ohranjanje slovenskega jezika, slovenske kulture in identitete med Slovenci na Dunaju.

Pohodniška skupina Tempoo pa se je konec oktobra lotila novega podviga - priti peš iz Pivke v Semič v zgolj 24 urah. V Tempu je aktivnih 40 članov, ki prihajajo iz Metlike, Črnomlja in Semiča, kar je 4x več kot ob ustanovitvi. Takrat si je 10 drznih pohodnikov zadalo različne cilje. Med drugim tudi priti iz Semiča na Triglav, pa peš iz Semiča v Veliko Kladušo in celo z juga na sever Slovenije - do mejnika Slovenija-Madžarska.

Dodali smo še opozorilo policije, ki voznike poziva, da čim prej zamenjate letne pnevmatike z zimskimi, čeprav je do 15. novembra še dober teden. Ne glede na to, da še ne sneži, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste vsak dan bolj približujemo pravim zimskim razmeram, opozarjajo policisti.

V naših informativnih oddajah smo že poročali, da se mladi v Šentjerneju bojijo vse pogostejšega nadlegovanja s strani tamkajšnjih Romov. To občutijo zlasti popoldanski in večerni obiskovalci šolskega igrišča in atletskega stadiona v Šentjerneju – torej, predvsem otroci in mladina, ki tam trenirajo atletiko in nogomet. Romi jim nadlegujejo, ustrahujejo, prosjačijo za denar oz. jim kradejo, tako da si ne upajo več sami na trening in domov. Na te težave je na zadnji občinski seji opozoril svetnik Jože Vrtačič, predstavnik stranke Mladi za aktiven Šentjernej, ki je hkrati tudi predsednik Atletskega kluba Šentjernej, kot šentjernejski podžupan pa zadolžen za mlade, športnike in kulturnike.

Na oktobrski že 10. slovesnosti vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina, ki je bila v okviru sejma Narava – Zdravje na Gospodarskem razstavišču, je društvo Planet Zemlja podelilo nazive in priznanja občinam, ki so v minulem obdobju oz. od lanske do letošnje jeseni, pokazale najboljši odnos do okolja. Naziv Planetu Zemlja prijazna občina je letos prejelo sedem občin - Brežice, Krško, Razkrižje, Črna na Koroškem, Ljutomer ter mestni občini Velenje in Ljubljana.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli",06.11.2019

O motivaciji psov, slovenščini na Dunaju, pohodnikih Tempoo in o težavah z Romi v Šentjerneju