nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): O gozdnem bontonu, o podaljšanju počitnic in učenju na daljavo, o novi pediatrinji v Šentjerneju

Piše: V.M.

Čas objave:
02.11.2020 11:30

Lepi dnevi vabijo na obisk gozdov, ki so obarvani v najrazličnejše odtenke jesenskih barv in so prava »paša za oči«. Narava se pred zimskim počitkom razodene v svoji najlepši podobi, njene barve pridejo do izraza predvsem ob sončnih in toplih dnevih, ko nas gozd še posebej vabi na obisk. Sprejmimo povabilo, obiščimo ga ob upoštevanju navodil glede gibanja – torej v svoji občini, ne pozabimo pa tudi na pravila v gozdu in se ob obisku obnašajmo po gozdnemu bontonu, so zapisali v izjavi za javnost na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd preko celega leta tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da je gozd po našem obisku takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj. V prihajajočem zimskem času je potrebno še posebej upoštevati, da so gozdne živali zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Ne vznemirjajmo jih s hrupom po nepotrebnem, saj sicer zaradi iskanja miru izgubljajo energijo, ki jo pozimi le s težavo nadomestijo. Tudi naši hišni ljubljenčki morajo biti pod skrbnim nadzorom.

Učenci in dijaki bi se morali danes po enotedenskih jesenskih počitnicah sicer vrniti v šolo. Vendar bodo osnovnošolci zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 na počitnicah ostali še ta teden, srednješolci pa bodo imeli pouk na daljavo. Prav tako na daljavo bodo potekala predavanja na fakultetah, vrtci pa bodo delovali v omejenem obsegu.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so bili v soboto obveščeni, da so utopljeni osebi v reki Kolpi v bližini naselja Vas v občini Kostel. Po prvih ugotovitvah policistov gre za moškega, katerega identitete zaenkrat še niso odkrili. Prav tako še ni znan tudi vzrok smrti, a trenutne okoliščine ne kažejo, da bi bila posledica kaznivega dejanja.

V Zdravstveni postaji Šentjernej imajo od začetka septembra novo pediatrinjo. To je Slavojka Borković, doktorica medicine, specialistka pediatrije, ki je nadomestila prejšnjo zdravnico Jeleno Đorđević, doktorico medicine, specialistko pediatrije. Slednja zdaj deluje na sedežu Zdravstvenega doma Novo mesto. Šentjernejčani so sicer zadovoljni, da so ohranili svojo pediatrinjo, ta jim je na voljo celo štiri dni v tednu - prejšnja je bila le dva dni - a ni jim najbolj prav, da se zdravnice tako pogosto menjajo, veliko je bilo tudi bolniških odsotnosti.

Včeraj so v Sloveniji opravili 4.807 testov na novi koronavirus in potrdili 1.342 okužb, umrlo pa je 25 bolnikov s covid-19, kar je največ do zdaj. Delež pozitivnih testov je znašal 27,92 odstotka. Po napovedih bo epidemija dosegla vrh v petek.

Na Mestni občini Novo mesto razpisujemo sredstva za sofinanciranje kulturnih programov in najemnin za leto 2021 za kulturna društva in kulturne organizacije, ki so kandidirali na večletnih javnih razpisih Mestne občine Novo mesto za obdobje od 2019 do 2022 ter za izdajo in oblikovanje Revije Rast v letu 2021 začasnemu izdajatelju, ki je bil izbran na javnem pozivu za obdobje 2020 do 2025.

Občina Ivančna Gorica v jesenskem času pospešeno zaključuje z obnovami nekaterih odsekov lokalnih cest.

S petim protikoronskim paketom, ki je že v veljavi, se je pristojnost nadzora nad upoštevanjem vladnih odlokov razširil na še druge inšpektorate ter policijo. Na terenu bo tako zdaj veliko več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov.

Več o vsem v oddaji "S Krko naokoli", ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

Oddaja "S Krko naokoli", 2.11.2020

S Krko naokoli