stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Pospremili smo šolarje na OŠ Mirna in Grm

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.09.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat podrobneje spregovorili o štirih različnih zgodbah: gradnja HE Mokrice, prvi šolski dan na Mirni in na OŠ Grm in mirnopeška čistilna naprava.

Ljubljanski proizvajalec vodnih turbin Litostroj Power je z družbo Hidroelektrarne na Spodnji Savi podpisal pogodbo za opremo načrtovane hidroelektrarne Mokrice v vrednosti nekaj manj kot 19 milijonov evrov. Kot so sporočili iz Litostrojske družbe, ki je del češke skupine Energo-Pro, bodo pri opremljanju elektrarne posebno pozornost namenili zaščiti ekosistemov Save in Krke. Naročilo vključuje tri vodoravne enote tipa Bulb z gonilnikom premera 4,8 metra in z vsemi podpornimi sistemi. Mokrice so zadnja, peta hidroelektrarna na spodnjem toku Save pred mejo s Hrvaško. Kapaciteta celotne verige bo znašala 187 megavatov, od tega bodo Mokrice prispevale 28 megavatov. Litostroj Power je sicer opremil tudi vse ostale objekte v tej verigi, oziroma hidroelektrane Boštanj, Arto-Blanca, Krško in Brežice - zato se uspešno sodelovanje s pomembnim slovenskim naročnikom nadaljuje, je ob podpisu pogodbe dejal direktor Marko Hrovat.

46 otrok je na prvi septembrski dan prvič prestopilo šolski prag Osnovne šole Mirna. Tudi letos so zanje pripravili prijazen sprejem, na katerem so jim podarili knjigo in jih opremili z rumeno rutico. Mirnsko osnovno šolo v tem šolskem letu obiskuje 286 otrok v rednih oddelkih šole, poleg teh pa še 38 v oddelkih šole s prilagojenim programom in skoraj 150 malčkov v vrtcu. Ob ustanovitvi občine, v šolskem letu 2011/2012, je to šolo obiskovalo 222 učencev, leto kasneje še trije manj.

Na prvi šolski dan pa smo bili tudi na Osnovni šoli Grm v Novem mestu, pred mikrofon pa povabili ravnateljico šole Zdenko Mahnič in nekatere šolarje. Večini je bolj po godu šola v učilnici, kajti šola na daljavo je tista, ki ne ponudi dovolj razlage, hkrati pa je precej bolj obsežna in zahtevnejša, pravijo mladi.

Zaselek Šranga ob državni cesti med Mirno Pečjo in odcepom za Mali vrh v mirnopeški občini je leta 2013 dobil čistilno napravo, ki pa se je kmalu izkazala za premalo zmogljivo, in občina se je odločila za rekonstrukcijo. Naselje se je namreč hitro širilo, predvidena je bila nadaljnja stanovanjska gradnja, zato se je že po desetih letih izkazalo, da je obstoječa čistilna naprava preobremenjena. Zdaj gre gradnja nove h koncu.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 07.09.2020

HE Mokrice, pospremili smo otroke v šolo na OŠ Mirna in na OŠ Grm ter o čistilni napravi Šranga