stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O jesenski Zelemenjavi in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
21.10.2020 11:30

Tokrat smo med radijske potepe uvrstili nekaj informacij iz naše regije. Med drugim smo bili tudi na letošnji Zelemenjavi, ki so jo pripravili na novomeškem Glavnem trgu.

Sicer pa smo se najprej ustavili na spletni podelitvi jubilejnih 50-tih Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Kot so povedali v Krki, je bil odziv na letošnji razpis izjemen, saj se je prijavilo 93 študentov do- in podiplomskega študija. Podelili so še 25 Krkinih nagrad in 17 posebnih pohval za raziskovalno nalogo študentom, ki so sodelovali na razpisu, pa tudi 46 Krkinih priznanj. Med prejemniki je 11 doktorjev znanosti.

Na Tovarniški 6 v Krškem stoji rdeča stavba z napisom »BUCO prenočišča«, lastnik nepremičnine je podjetje B-A-Z Dejanović - Ljuba Dejanovića, ki je registrirano za področje gradbeništva, trgovine in gostinstva, kot so potrdili na Upravni enoti Krško, pa ponuja tudi nastanitve. Iz javno dostopnih podatkov o nepremičnini je razvidno, da gre za stavbo z več deli. Poleg stanovanja v izmeri približno 100 m2 in gostinskega lokala je še nastanitveni gostinski obrat z bivalno površino v izmeri približno 1.500 m2. Na tem naslovu pa ima prebivališče prijavljeno kar 260 tujcev. To zgodbo so raziskovali kolegi Dolenjskega lista.

Trebanjski občinski svetniki so na nedavni seji potrdili že četrti rebalans letošnjega proračuna, s katerim so predvidene prihodke povečali za 346.000 evrov, in sicer na 16,3 milijona evrov, za okoli 1,22 milijona evrov pa bo več tudi odhodkov. Ti naj bi letos znašali 18,6 milijona evrov. Kot je pojasnil direktor občinske uprave Janez Pirc, z rebalansom usklajujejo nekatere postavke glede na nova dejstva in okoliščine, ki so se pojavili med letom. Praktično ničesar niso umaknili, so pa zmanjšali stroške porabe tam, kjer bo ta že sicer nižja. Sicer pa je Občinski svet na zadnji seji sledil predlogu komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter kandidatki Mateji Vrabec podal negativno mnenje k imenovanju za direktorico Doma starejših občanov Trebnje, čeprav jo je svet doma v ponovljenem razpisu izbral za novo direktorico. Podrobneje o tem tudi v naši oddaji.

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto že od leta 2013 skoraj vsako pomlad in jesen organizira Zelemenjavo, s katero ponudijo možnost menjave zelenjave, pridelkov, ozimnice, sadik, pa tudi nasvetov in izkušenj ter različnih receptov za uspešno vrtičkanje. Namen je tudi spodbujanje samooskrbe, ekološke naravnanosti, solidarnosti, povezovanja in spoštovanja dela naših rok. Letos so jo preselili na Glavni trg v Novem mestu in jo postavili na sobotno tržnico. In tam smo bili tudi mi.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 21.10.2020

O Zelemenjavi, Krkinih nagradah, trebanjski seji