1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O letalu, črnomaljskih izkopavanjih, razkritju Janija Brajkoviča…

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.08.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes predstavili kar nekaj zanimivih tem. Med drugim smo bili v Dolenjskih Toplicah, ki so razkopane, imajo pa čisto pravo potniško letalo. Iz Črnomlja poročamo o arheoloških najdbah, ob koncu pa objavljamo še razkritje nekoč kolesarskega idola mnogih, Janija Brajkoviča.

Poročali smo o kohezijskem projektu oskrbe Suhe krajine s pitno vodo v Dolenjskih Toplicah. Zaradi zahtevnosti terena pri zadnjih delih se te dni odločajo o podaljšanju projekta, ki pa bo vsekakor končan do konca leta, zatrjuje topliški župan Franc Vovk. Trenutna dela so terjala tudi popolno prometno zaporo. Gre za cesto iz središča Dolenjskih Toplic proti Podturnu oz. Črnomlju. Obvoz bo na relaciji Dolenjske Toplice – Podhosta – Podturn in tako bo po navedbah Prometno informacijskega centra še do 14. avgusta.

So pa Dolenjske Toplice po zaslugi podjetja FerroČrtalič bogatejše za čisto svoje potniško letalo. Na Sela je prispelo po cesti in to je bil pravi transportni podvig. V podjetju FerroČrtalič ga bodo uporabljali pri svojem delu za razvoj in raziskave na področju najnaprednejših rešitev za obdelavo površin v letalski industriji.

V občini Šentrupert pa se soočajo z novo težavo. Občina je leta 2012 z obrambnim ministrstvom podpisala pogodbo o brezplačni odsvojitvi nepremičnin na območju nekdanje vojašnice na Puščavi, vendar, ker doslej ni bilo nič narejenega, je z ministrstva prišlo obvestilo, da od darilne pogodbe odstopajo. Kaj bo storila občina, ki je za načrtovan projekt lesno-predelovalnega centra že odštela kar nekaj denarja, boste slišali v oddaji »S Krko naokoli«.

Med raziskavami, ki jih v Črnomlju izvajajo ob lani začeti prenovi tamkajšnjega mestnega jedra oz. Ulice Mirana Jarca, so arheologi do zdaj odkrili sledove antične in poznoantične poselitve, od maja letos pa raziskujejo nekdanje mestno grobišče ob cerkvi sv. Petra. Izkopavanja naj bi tam končali konec avgusta, je za oddajo »S Krko naokoli« povedal arheolog Aleš Tiran.

Ob koncu oddaje »S Krko naokoli« smo poročali o razkritju Janija Brajkoviča, kolesarja, ki je na dopingu padel zaradi bulimije. Ja, ta bolezen ga je spremljala lep čas njegove kariere in ga trdo stiskala za vrat. Zdaj ji je pokazal zobe, se boril in želi si nazaj – v svoj šport, s katerim sta tesno povezana že vse življenje.

Več o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN o projektih, izkopavanjih in Brajkovičevem razkritju: 07.08.2019

Oddaja SKN o projektih, izkopavanjih in Brajkovičevem razkritju