franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O najnovejših ukrepih, nikar v gore, pa tudi o nadaljevanju prenove mestnega jedra

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo pomembne informacije glede zajezitve širjenja okužb s covidom-19. Gorska reševalna zveza odsvetuje odhod v gore, Novemu mestu pa se obeta nadaljevanje prenove.

Za uvod smo se ustavili pri novih vladnih ukrepih, sprejetih z namenom preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji. Z včerajšnjim dnem so začeli veljati še nekateri ključni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil.

Hrvaška je v ponedeljek na seznam kriznih območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali v Belo krajino.

Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, je Evropska unija začasno omejila vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi začasno za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. Omejitev potovanj naj bi uvedla celotna unija, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Ciper in Irska, pa tudi schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. V številnih državah pa bodo začeli veljati še ostrejši ukrepi v boju proti koronavirusu. Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil Svetovne zdravstvene organizacije zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.

Med povsem lokalnimi novicami smo poročali iz Novega mesta, kjer bodo po prenovi tamkajšnjega Glavnega trga z nekaj zalednimi ulicami nadaljevali prenovo preostalega mestnega jedra. Prenoviti nameravajo Rozmanovo in Kastelčevo ulico ter Prešernov trg. Prenovitvena naložba naj bi novomeško občino stala približno 2,7 milijona evrov, približno 2,1 milijona evrov bo občina pokrila s kohezijskim denarjem.

Ob koncu pa še ena informacija za vse tiste, ki v teh dneh razmišljate, da bi odšli na kakšen izlet v gore. Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo pri zvezi. Ljudi zato pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma. V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom težko izvedljiv, saj se je treba zavedati, da piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati. Tudi gorski reševalci zelo težko pri reševanju nosijo zaščitna oblačila, saj jih ovirajo pri reševanju v zahtevnem gorskem terenu. Vse državljane zato pozivajo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku in kot so zapisali pri Gorski reševalni zvezi Slovenije - v danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 18.03.2020

O aktualnih ukrepih, prenovi novomeškega mestnega jedra in o tem, zakaj ne v gore