stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O poslovanju Lisce, tožbi Romov, projektih v Krškem, Sevnici in Novem mestu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
13.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo številne različne aktualne vsebine.

Uvodoma smo se ustavili pri gospodarstvu v Sevnici. Prodaja skupine Lisca, ki v matični in hčerinskih družbah v osmih državah zaposluje približno 800 ljudi, je lani dosegla 37 milijonov evrov, s čimer je primerljivi predlanski izid presegla za dva odstotka. Skupina je hkrati ustvarila dobre 3 in pol milijona evrov dobička iz poslovanja. Generalni direktor Lisce Marko Ninčević je povedal, da so predlanski dobiček iz poslovanja lani presegli za osem odstotkov.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrnilo pritožbo dveh romskih družin zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih. Omenjeni organ je obravnaval pritožbi 14-članske romske družine iz Dobruške vasi v Občini Škocjan ter dveh Romov, očeta in sina, iz Goriče vasi pri Ribnici. Romska skupnost in njeni podporniki iz Amnesty International Slovenije pa so prepričani, da sodišče ni upoštevalo vseh dejstev o razmerah v romskih naseljih. Napovedujejo pritožbo in pričakujejo drugačno razsodbo velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice. Razočarana je tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je romski družini zastopala na sodišču.

Krški župan Miran Stanko je pred dnevi namenu uradno predal prenovljeno stanovanjsko-poslovno zgradbo na Bohoričevi ulici 3 v Krškem, ki je v občinski lasti. Z omenjeno prenovo so prišli tudi do novih stanovanj.

Sevniška občina pa se bo lotila prenove prostorov sevniškega trškega dvorca, osrednje in arhitekturno najkakovostnejše stavbe sevniškega Glavnega trga, zgrajene v 17. stoletju. Uredili bodo prostore v pritličnem delu omenjene stavbe, kjer bo mesto našla stalna razstava »Po sledeh obrtništva v občini Sevnica«, tam pa bo tudi razstavno-turistični in izobraževalni prostor, ki bo namenjen predvsem promociji oziroma krepitvi zanimanja za prehranjevanje z ribami.

Na Šmarješki cesti pri tovarni Krka v Novem mestu, kjer so zaradi infrastrukturnih del pred mesecem uvedli enosmerno cestno zaporo, je ta zdaj preusmerjena v obratno smer. Nasprotno od prejšnje ureditve je možen le enosmerni promet v mesto, obvoz iz mesta v Mačkovec je možen mimo trgovskega središča Qlandia.

Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še v Novem mestu, kjer so se z vrsto prireditev lani spomnili prihoda reda frančiškanov, ki so se tja pred 550-timi leti iz Bosne zatekli pred Turki. Zdaj želijo z donacijami pred frančiškansko cerkvijo sv. Lenarta postaviti še bronasto skulpturo frančiškana z rastočo knjigo. Gre za pobudo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 13.03.2020

O poslovanju Lisce, odločitvi ESČP ter o projektih v Krškem, Sevnici in Novem mestu