gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O presaditvi srca, brežiških investicijah, Marijinem šolnčku in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
08.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat spregovorili o različnih temah, ki so te dni aktualne.

Mesec maj je bil posvečen osveščanju in preventivni dejavnosti na področju srčnega popuščanja. O tem bomo spregovorili sicer v petek, ko bomo v našem studiu gostili primarija Iztoka Gradeckega, zdravnika specialista interne medicine in specialista kardiologije in vaskularne medicine, ki deluje v Splošni bolnišnici Novo mesto. Osvetlili bomo ozadje bolezni, kako bolezen prepoznati in kako živeti z njo. Je pa primarij Gradecki ob tej priložnosti spregovoril tudi o posegih na odprtem srcu, oziroma o presaditvi srca, kar opravljajo strokovnjaki v ljubljanskem kliničnem centru. In o tem poročamo uvodoma.

Občina Krško in novomeško podjetje GPI tehnika sta v Krškem prejšnji teden podpisala pogodbo za gradnjo prizidka tamkajšnje Valvasorjeve knjižnice. Vrednost pogodbe znaša 4,4 milijona evrov, vrednost celotne naložbe v dograditev in prenovo omenjene knjižnice pa približno 8,16 milijona evrov, je povedal krški župan Miran Stanko.

Za trenutek smo se ustavili tudi v novomeški porodnišnici, ki deluje v sklopu Splošne bolnišnice Novo mesto in je prisluhnila potrebam današnjih žensk, med katerimi mnoge ne rojevajo več le klasično, v postelji in leže, ampak si želijo alternativnih porodov. Kakšne so možnosti takšnih porodov in kako jih bodoče mamice koristijo, v prispevku oddaje »S Krko naokoli«.

Občina Brežice je v Artičah z novomeško družbo CGP prejšnji konec tedna podpisala pogodbo za dozidavo pet oddelčnega otroškega vrtca k artiški osnovni šoli. Hkrati z omenjeno pogodbo je s ptujsko družbo Plistor podpisala še pogodbo za ureditev nove šolske kotlovnice. Za obe naložbi bo brežiška občina skupaj odštela približno 2,6 milijona evrov proračunskega denarja. In kaj vse zajema ta naložba? Odgovore smo poiskali na Občini Brežice.

V zadnji del oddaje pa smol umestili še dve prijetni novici. Zelena ekipa, ekipa prostovoljcev, ki že vrsto let skrbi za lepši Šentjernej, je bila konec maja spet na delu. Tokrat so zasadili gredice in s cvetlicami napolnili prazna korita pred občinsko stavbo, ob zdravstvenem domu in na trgu v Šentjerneju, napolnili pa so tudi več kot 20 korit na vseh avtobusnih postajališčih in še ponekod po kraju.

In čisto na koncu vas sprašujemo, če veste kaj je lepi čeveljc? To je naša največja orhideja in po mnenju mnogih tudi ena najlepših. In prav o njej, pa tudi kje so njena rastišča, lahko slišite v naši oddaji.

Podrobneje o vsem pa v radijskih potepih po naši regiji, v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 08.06.2020

O presaditvi srca, Valvazorjevi knjižnici, alternativnih porodih, vrtcu Artiče in lepem čeveljcu