gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O projektih LEVEL UP in GoNm, o Start up vikendu in o mirnopeških aktivnostih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim zanimivim temam. Današnja oddaja je namenjena različnim zanimivim temam. Od projektov Level up in GoNm, do novomeškega start upa, postregli pa smo tudi z informacijami iz občine Mirna Peč.

V uvodu smo govorili o evropskem projektu Level up, v katerem kot projektni partner iz Slovenije sodeluje tudi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Level Up je projekt, namenjen večji socializaciji otrok migrantov in uspešnejšemu vključevanju teh v šolski sistem. Na lokalni ravni projekt spodbuja sinergijo in sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami, hkrati pa širi zavest o situaciji otrok migrantov, spodbuja empatijo in solidarnost ter v implementacijo ukrepov vključi tudi ostale deležnike, ki pomembno vplivajo na proces integracije na lokalni ravni.

Novo mesto je bogatejše za še eno postajo v sistemu izposoje koles GoNm. Ta je ob vstopu na glavno parkirišče družbe Adria Mobil. Nova postaja povezuje pomembno zaposlitveno središče z ostalimi deli omrežja GoNm in predstavlja nov primer sodelovanja lokalne skupnosti in uspešnega novomeškega gospodarstva pri širjenju koncepta trajnostne mobilnosti. Na 15 postajah je zdaj skupno na voljo 75 koles, od tega tudi 45 električnih, ki občanom olajšajo premagovanje daljših razdalj.

Na Gimnaziji v Novem mestu je bil minuli vikend v znamenju osmega Startup vikenda. Razvojni center Novo mesto je uspel povezati kar 11 osnovnih in 4 srednje šole. V dvodnevnem dogodku je sodelovalo 80 osnovnošolcev in srednješolcev, ki jim je pomagalo 25 mentorjev. Novomeški Startup vikend mladim omogoča, da spoznajo, kakšni so prvi koraki v svetu podjetništva in kako razvijati svoje podjetniške ideje. V osnovnošolski konkurenci je prvo mesto zasedla ekipa OŠ Grm Green slipps s svojimi povsem razgradljivimi natikači, pri srednješolcih pa so komisijo najbolj prepričali CowLoon. Ekipa sestavljena iz članov Centra biotehnike in turizma GRM ter Gimnazije Novo mesto, se je lotila reševanje velikega okoljskega problema, ki ga povzroča proizvodnja metana pri govedu. Težavo bi rešili z zbiranjem metana neposredno iz želodca živali.

Drugo polovico oddaje pa smo posvetili informacijam iz občine Mirna Peč. Najprej smo spregovorili o posodobitvi in nadgradnji tamkajšnjega vodovoda – dela gredo namreč h koncu. Voda bo v predvidoma štirinajstih dneh po njem pritekla tudi v kraje, ki do zdaj niso imeli urejene zanesljive vodooskrbe.

Ob koncu našega radijskega potepanja pa smo se ustavili še v lani odprtem Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, ki ga je v prvem letu delovan ja obiskalo več kot 15 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. In kakšne načrte imajo tam?

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 14.11.2019

DRPD, GONM, START UP, vodovod, Slakov muzej