franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O ukrepih, prostovoljstvu, komunali, CIK-u Trebnje

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
23.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo pomembne informacije glede zajezitve širjenja okužb s covidom-19 in pozivamo posameznike da se pridružijo metliškim prostovoljcem.

Mestna občina Novo mesto je na svoji spletni strani (tukaj) objavila nekaj aktualnih informacij v zvezi z novim koronavirusom in poziv občanom, da upoštevate navodila in nasvete pristojnih služb. Za informacije in nujne potrebe najranljivejših skupin je vsak dan med 8. in 20. uro na voljo dežurna telefonska številka 07 39 39 289.  Na to številko lahko pokličete tudi če kot starejši občan potrebujete prevoz ali dostavo zdravil in hrane, pa tudi tisti, ki ste zaposleni v vitalnih poklicih in zato, ker ste na delu, potrebujete varstvo otrok. Za vsadodatna pojasnila glede covida-19, ki jih morda ne najdete na spletni strani NIJZ (TUKAJ), so na voljo tudi na telefonski številki 07 39 34 140. Upoštevajte navodila strokovnjakov pri izvajanju preventivnih ukrepov in preprečevanju širjenja okužbe.

Komunala Novo mesto sporoča, da je konec prejšnjega tedna začel veljati ukrep popolnega zaprtja zbirnih centrov za vse fizične osebe. Zaprti so zbirni centri na Podbevškovi ulici v Novem mestu, na Cerodu, v Žužemberku in v Šentjerneju. Občane pozivajo k odgovornemu ravnanju z odpadki, ob tem pa opozarjajo, da odpadkov v teh kriznih časih ne puščate na nedopustnih mestih, s čimer bi še dodatno ogrožali naše okolje in življenja. Bodite pozorni, da odpadke v gospodinjstvih, kjer so bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavurusa COVID-19, odvržete izključno v posodo za mešane komunalne odpadke v zelen zabojnik. Rokavice, robce, maske odlagamo v plastično vrečko za smeti, ki naj bo tesno zaprta in zavezana, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. To vrečo je treba namestiti še v drugo plastično vrečo in tudi to tesno zavezati. Vrečo moramo hraniti ločeno vsaj 72 ur, preden jo odložimo v zunanji zeleni zabojnik.

Tudi v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje spoštujejo in podpirajo ukrepe države za zajezitev širjenja koronavirusa. Tako so do nadaljnjega zaprli vrata fizičnih učilnic in poslovnih prostorov, kot tudi muzejskih prostorov. Vendar v CIKu Trebnje kljub temu ne počivajo, temveč vzpostavljajo ustrezno podporno okolje za učenje in izvajanje izobraževanj na daljavo. Vse informacije, predloge in možnosti za izpopolnjevanje znanja v času posebne državne uredbe bodo objavili tudi na svoji facebook strani, za vsa vprašanja pa so zaposleni trebanjskega CIK-a na voljo tudi na elektronskem naslovu info@ciktrebnje.si, ali z informacijami na spletu TUKAJ.

Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še v Metliki. Glede na to, da so se tam okužbe z novim korona virusom pojavile med prvimi, so se pri Rdečem križu Metlika takoj organizirali. Poskrbeli so za vse ukrepe za pridobitev nujne zaščitne opreme za prostovoljce in za člane ekip prve pomoči. Pregledali so število prostovoljcev, ki jih je za normalne razmere veliko, v teh kritičnih trenutkih pa bi jih – kot je povedala sekretarka Zalka Klemenčič, potrebovali še več. Tu sta kontaktni številki za vse, ki morda potrebujete pomoč RK Metlika ali pa bi želeli sodelovati v mreži prostovoljcev – 07/30-60-481 (pisarna) in 031/689-941 (Zalka Klemenčič osebno).

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 23.03.2020

Komunala, CIK Trebnje, občine, RK Metlika prostovoljci