miro cerar, kongres smc Svet24.si

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

Domen Kumer Svet24.si

Domen Kumer še ni prebolel izgube, izdal pa je ...

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

Frančiška Ćetković Svet24.si

Predsednica sindikata upokojencev: »To se pravi, ...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

Petra Kerčmar 01 Njena.si

Sladka skrivnost Petre Kerčmar

nusa lesar Njena.si

Poslovila se je zaradi alergije

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od novosti pri Prusovih do Straške jeseni

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
05.09.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo bili tokrat v Beli krajini in v Posavju, pa v občini Škocjan, v Novem mestu in v Straži.

Najprej smo bili povabljeni v Krmačino, kjer je doma vinar leta Jožef Prus. Ob 10. obletnici vinske kleti so namreč Prusovi odprli nove dodatne prostore, namenjene predelavi grozdja in skladiščenju vina.

Za slovenske dijake se je uspešno končalo tekmovanje mladih raziskovalcev družboslovnih smeri v Beogradu. Poročali smo tudi o izjemnem dosežku Sergeja Drakuliča s Srednje šole Črnomelj, ki je s tekmovanja prinesel zlato priznanje.

V organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Bučka smo si na petem operativno taktičnem tekmovanju gasilskih enot z območij dolenjske, trebanjske, sevniške in brežiške gasilske zveze ogledali, kako se je z vztrajnostjo in znanjem spopadlo 14 ekip. Po besedah bučenskih gasilcev-organizatorjev srečanja, to ni bilo zgolj tekmovanje. Sodelujoče enote so se namreč med reševanjem nalog usposabljale za nesreče in situacije, o katerih beremo tudi v črni kroniki. Velik poudarek pri tem so namenili ne zgolj učinkovitosti, pač pa tudi skrbi za lastno varnost.

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto pa bo v soboto spet organiziral akcijo čiščenja reke Krke, poimenovano EKO 2019 – Potapljači za čisto Krko. Čistili bodo reko od gostišča Loka do starega mestnega mostu ter pod sodiščem. Aleš Blatnik iz novomeškega kluba je povedal, da so se na teh območjih spet nabrali novi odpadki, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti.

Na Bizeljskem pa so v ponedeljek odprli prenovljeno zobozdravstveno ambulanto za odrasle in mladino. V lepo opremljeni ambulanti bosta za paciente poskrbeli zobozdravnica Jelena Račanović in Jadranka Iljaž, ki je bila zaposlena že pri koncesionarki.

Mestna občina Novo mesto pa ta mesec v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tradicionalno omogoča brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi za vse uporabnike. Brezplačna je tudi izposoja koles v Turistično informacijskem centru Novo mesto. Številne dogodke pa pripravlja tudi v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki bo sicer med 16. in 22. septembrom. Vrhunec dogajanja bo 20. septembra na Dnevu brez avtomobila, ki bo na prenovljenem Glavnem trgu. Letošnji teden bo potekal pod geslom »Gremo peš«.

Vabimo vas tudi v Stražo, kjer se bliža zaključek že tradicionalne 33. Straške jeseni. Najbolj pestro bo ta konec tedna, kar nekaj dogodkov pa se je že zvrstilo. Nedeljska slovesna povorka bo tokrat na temo samooskrbe.

Sicer pa več o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN o pridobitvi Prusovih, Straški jeseni in še čem: 05.09.2019

Oddaja SKN o pridobitvi Prusovih, Straški jeseni in še čem