franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od razstave gimnazijcev do najboljše zdravnice

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
06.10.2020 11:30

Tokrat smo se osredotočili na dogodke minulih dni. Poročali smo o razstavi na Glavnem trgu, podjetniškem inkubatorju v Krškem, likovnem taboru samorastnikov, pogovarjali pa smo se tudi z Mojo zdravnico in Mojo ginekologinjo dr. Hatije Ismaili iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Uvodoma smo spregovorili o izjemni razstavi, ki so jo na novomeškem Glavnem trgu pripravili gimnazijci. Gre za mednarodni projekt pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki ga je vodila novomeška izpostava sklada. Razstava lepljenk, ki so nastale v okviru mednarodnega projekta mladih in nosi naslov »Lepljenka – potujoči labod« je pravzaprav projekt dveh obdobij, v katerem je od leta 2015 do letos sodelovalo preko 570 gimnazijcev s 13-tih slovenskih in s sedmih gostujočih gimnazij iz tujine. Večina razstavljenih lepljenk je sicer iz zadnjega obdobja dveh let, ustvarilo pa jih je kar 130 domačih gimnazijcev in več kot 40 tujih. Zanimive postavitve in igre besed si na novomeškem Glavnem trgu lahko ogledate še do 25.oktobra.

V središču Krškega so v prenovljeni zgradbi, ki je občinska last, prejšnji teden odprli prvi podjetniški inkubator v Posavju. Ta bo polno zaživel z novim letom. V inkubatorju z nekaj manj kot 600 kvadratnimi metri in nekaj manj kot 30-timi delovnimi mesti prostor za petletno obdobje dobila novonastala podjetja, ki ne bodo starejša od dveh let.

Minulo soboto so uradno odprli mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Prvič po prvem taboru letu 1968 – takrat le slovenskih naivnih slikarjev – v Trebnjem ustvarjata zgolj dva slovenska umetnika, preostali štirje iz tujine pa v zavetju domačih ateljejev. Zaradi koronavirusa je namreč letošnji tabor sodoben preplet ustvarjanja v živo in na daljavo. V galeriji tako ustvarjata Tomaž Hartman in Darja Štefančič, v domačem ateljeju pa še Alexandra Detinska iz Češke, Sandrine Lepelletier iz Francije, Kikka Nyren s Finske in Joškin Šiljan iz Srbije. Njihovih šest del se bo potegovalo za nagrado žirije in samostojno razstavo izbranega avtorja v Galeriji.

Poročali smo že, da je letošnja dobitnica nazivov Moja zdravnica in Moja ginekologinja Hatije Ismaili iz novomeške bolnišnice. Podelitev nazivov zdravnikom tradicionalno organizira revija Viva. Letošnja zmagovalka je zaposlena v novomeški bolnišnici že 17 let, tja pa je prišla iz Kočevja. Po rodu Albanka je izjemno priljubljena, pacientke pa je osvojila predvsem z osebnim odnosom.

Več o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 06.10.2020

Razstava lepljenk gimnazijcev, podjetniški inkubator Posavja, tabor samorastnikov