gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Utrip z novomeške tržnice in o pticah čebelarjih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.05.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili utrip s prve novomeške tržnice, ki bo odslej vsako soboto v novomeškem mestnem jedru. Spregovorili smo še o čebelarjih in o nekaterih drugih lokalnih zgodbah.

Uvodoma smo se ustavili v Višnji Gori, kjer v teh dneh končujejo prvi del ureditve mestnega jedra. Po predhodnih arheoloških raziskavah gre na spodnjem delu centra h koncu tudi tlakovanje platoja, na katerem je obnovljen grb starodavnega mesta Višnje Gore. Pripravljen je tudi temelj za vnovično postavitev Valvasorjevega vodnjaka, ki je bil pred začetkom del premeščen v restavriranje.

Na nedavni majski dopisni seji je krški občinski svet na predlog komisije za priznanja potrdili prejemnike letošnjih občinskih priznanj. Kdo so nagrajenci, v oddaji »S Krko naokoli«.

Beseda je tekla tudi o najbolj pisanih pticah pri nas. Iz prezimovanja se je konec aprila vrnil čebelar ali legat, ki ga že od leta 1985 spremljajo v najstarejši kontinuirani gnezdilni koloniji - v peskokopu Župjek pri Bizeljskem. Danes ga bomo predstavili nekoliko podrobneje.

Osrednja današnja zgodba pa je Novomeška tržnica, ki je v soboto zaživela na Glavnem trgu. In tako bo odslej vsako soboto od 9. do 13. ure, če le ne bo deževalo. O vtisih smo vprašali novomeškega župana, obiskovalce in ponudnike. In da bo ob večjem nakupu na tržnici tudi starejšim lažje odnesti kupljeno do parkiranega vozila, bo predvidoma čez teden dni zaživela še ena novost. V novomeško mestno jedro prihaja električni mini bus, po zgledu ljubljanskega kavalirčka. V Novem mestu smo ga poimenovali »Leon«. Vozil bo na poti med obema glavnima novomeškima mostovoma – torej Kandijskim in Šmihelskim, v pomoč pa bo kupcem v novomeškem mestnem jedru od Glavnega do Novega trga. Svoje vozilo boste parkirali na enem od parkirišč na obrobju mestnega jedra, poklicali mobilno številko kavalirja Leona in minibus bo prišel po vas na izhodiščno točko. Gre za 6-sedežni minibus, katerega uporaba bo brezplačna, bo pa zaradi korone še veljala omejitev števila potnikov, zato bo sprva deloval bolj na osebnem odnosu.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 19.05.2020

Novomeška tržnica, o ptici čebelar, nagrajenci Občine Krško