Igor Mikić 3 Odkrito.si

VIDEO: Igor Mikić pozira v kopalkah

Opel Corsa 24. 6. 2019 Svet24.si

VIDEO: Slovencem avto »vzelo« hrvaško morje

pajek Petisvet.si

Če se določene živali bojite, to pomeni ...

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

Masterchef Slovenija Anna Paynich Svet24.si

Njene knjige gredo za med, sedaj odhaja v tujino

booty naslovna Njena.si

Zakaj ima 80 % žensk celulit in kako ga lahko ...

tomaž bizjak izločanje Njena.si

Tomaž z oddajo spoznal, da ima lahko tudi druga ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Z Jasmino Nedanovski o njenih grafikah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
20.05.2019 10:55

V oddaji »S Krko naokoli« je bila gostja magistra likovne umetnosti, grafičarka in članica DLUD Jasmina Nedanovski iz Novega mesta.

Njena velika ljubezen je grafika, s katero se je srečala že v srednji šoli, saj je obiskovala grafično šolo v Ljubljani, zatem pedagoško fakulteto v Mariboru, študij pa nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njena mentorja sta bila profesorja Branko Suhy in Jožef Muhovič.

Jasmina goji klasične grafične tehnike, še posebej pa ji je ljub lesorez. Po mnenju kritike je ena vodilnih predstavnic te tehnike v svoji generaciji. Poleg črno-bele tehnike ustvarja tudi v tehniki barvnega lesoreza, blizu pa so ji tudi jedkanice.

Format grafik spreminja – včasih izbere pravokotnega, spet drugič okroglega. Njen opus obsega tudi risbe, sproščene zapise, ki večkrat služijo kot predloga za grafike in ki ravno tako obsegajo soroden motivni razpon intimno naglašenih utrinkov iz vsakdanjega življenja.

Tako grafike kot risbe vključuje v prostorske postavitve in v knjigo umetnika, kot ji pravi, in v kateri pušča tudi prostor za prispevek gledalcev.

Jasmina Nedanovski deluje tudi kot pedagoginja, saj vodi likovne delavnice za otroke in odrasle in je članica Društva likovnih umetnikov Dolenjske. Redno razstavlja doma in v tujini, njena dela pa so bila na ogled celo na daljnem Japonskem. Njena dela lahko najdemo v zbirkah Galerije Božidar Jakac, v Jakčevem domu in tudi v Metliki.

Podrobneje o umetnici in njenem delu v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 20.05.2019

Pogovor z likovnico Jasmino Nedanovski