podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Šport Ljubljana

AVDIO: Smučarji po prvenstvu veseli, a realni

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
21.02.2017 12:43

Najuspešnejšo zgodbo je na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu spisala Ilka Štuhec s smukaškim zlatom. Nekoliko v njeni senci so ostali uspešni nastopi ostalih članov slovenske odprave. Zadnji dan prvenstva je na moškem slalomu z izjemno predstavo navdušil Štefan Hadalin.

Enaindvajsetletni Vrhničan je s startno številko 40 na koncu osvojil deseto mesto, v finalu je celo postavil najhitrejši čas druge vožnje ter za devet stotink sekunde prehitel novega svetovnega prvaka Avstrijca Marcela Hirscherja.

Za Hadalinom je najboljša sezona v svetovnem pokalu, v kateri se je s 15. mestom na slalomu za svetovni pokal v Wengnu prvič uvrstil v prvo petnajsterico najhitrejših. Nosilec treh kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev, lani v Sočiju je bil zlat v kombinaciji, pred dvema letoma v Hafjellu pa dvakrat srebrn v superveleslalomu in kombinaciji, v St. Moritzu ni klonil pod pritiskom ter je z odliko opravil svoj slalomski nastop.

Najuspešnejša sezona je tudi za 24-letnim veleslalomistom Žanom Kranjcem, ki je z dvema četrtima mestoma na veleslalomih za svetovni pokal v Söldnu in Alta Badii postavil najboljša izida v karieri. Nastopa v St. Moritzu, veleslalomski in slalomski, se mu nista posrečila.

Tako Kranjec kot Hadalin bosta glavna slovenska protagonista domače tekme za svetovni pokal, domačega vrhunca zima, v Kranjski Gori, ko se bodo najboljši veleslalomisti in slalomisti na tradicionalnem pokalu Vitranc 4. in 5. marca udarili na zadnjih dveh preizkušnjah pred sklepnim dejanjem sezone v ameriškem Aspnu. Kranjec je najvišje uvrščeni Slovenec v zaostreni moški konkurenci v tehničnih disciplinah. V posebnem veleslalomskem seštevku zaseda 12. mesto, Hadalin je v slalomskem seštevku 35.

S Hadalinovim pristopom na svetovnem prvenstvu je bil zelo zadovoljen trener slovenske moške ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant: "Vedeti moramo, da smo mi te najboljše smučarje gledali zelo od daleč, kot bi iz St. Moritza gledali proti Matterhornu, ki je sto kilometrov stran. Zdaj gledamo od malo bližje. Treba bo še delati, da bomo dobili še dobro startno številko. Tudi ta rezultat mu ne bo pomagal pri njegovi številki v Kranjski Gori. Še se bo moral boriti in potem, ko bo prišel do številke, prišel bo do nje slej ko prej, potem bo to lahko drugačna zgodba."


In kaj trenerja najbolj navdušuje pri Hadalinu? "Najbolj me veseli njegova stabilnost na tekmovanjih. Kakorkoli, po prvem teku, ali je to svetovno prvenstvo, svetovni pokal, ko je bil prvič notri v Adelbodnu, potem v Wengnu, vedno je dal potem tisto, kar je, najboljše. Vidi se, da uživa v tem, kar dela, je velik potencial za naprej."

"Štefan Hadalin je tisti ta pravi tekmovalec, on se prebija že celotno sezono, z visokimi številkami se vozi med trideset v drugem teku. V zadnjem mesecu je postal zelo stabilen, ne dela več napak, tako da ga je zelo veselje gledati in to, kar je naredil v drugem teku moškega slaloma v St. Moritzu. Tukaj mu jaz lahko samo čestitam, ob takšni konkurenci," je prepričan Bergant.

Čeprav startna številka 40 na prvi slalomski progi ni obetala veliko, pa je bil Hadalin na koncu na prvenstvu v St. Moritzu le nekaj desetink oddaljen od odra za zmagovalce: "Štiri desetinke sekunde. Ampak v teh štirih desetinkah je šest oziroma sedem fantov. Na svetovnem prvenstvu so le tri medalje, kar je zelo malo. Ostati moramo realni in brez evforije v dobrem in slabem. Zato tudi ne moremo nihati tako kot javno mnenje, danes vse dobro, pred dvema dnevoma pa je bilo vse zanič. Prehitro se pozablja, kaj se prej naredi. V vrhunskem športu se vsak dan sproti moraš dokazovati. Tisto, kar se je včeraj zgodilo, ni nič vredno. Mi, ki smo zraven, ki delamo z njimi, moramo ostati na tleh, in delati začrtano."

Bergant je prepričan v kakovosti tako Kranjca kot Hadalina: "Oba fanta sta naredila ogromen korak v tej sezoni. Dobivamo ogromno čestitk oziroma izrazov simpatij iz tujih taborov, ko vidijo, kaj smo naredili. Hadalin je dobesedno priletel z nule, Kranjca so sicer poznali že od prej, ampak ga jasno niso pričakovali v Söldnu že na četrtem mestu. To je tisto, kar ti da ta zagon, tudi tekmovalcem, je pa seveda res, da se oba še prebijata, oba se morata vsak dan sproti še dokazovati, na takšni ravni pa še nista, da bi lahko čisto vsak dan naredila ta svoj maksimum, ki ga je na slalomu na svetovnem prvenstvu naredil Štef, pa ga recimo Žan na veleslalomu na istem prvenstvu ni. To ni nobena tragedija, pa nobena evforija, tragedija v veleslalomu ali evforija na slalomu. Vemo, kaj so naši cilji, cilji so stopničke, so zmage, so kolajne, in moramo v tej smeri delati, ker drugače je brezveze, da smo skupaj."

2 - Odgovorni trener moške ekipe za tehnične discipline za svetovni pokal Klemen Bergant noče podleg