stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport

Balkansko dvoransko prvenstvo U 20

Piše: R.K.

Čas objave:
05.02.2024 11:30

Jak Rovan, član Viva kluba Brežice, je postal balkanski mladinski dvoranski prvak v skoku s palico z rezultatom 510 cm, kar je tudi izpolnjena norma za mladinsko SP v Peruju, ki bo letos poleti.

Jak je kot deček 1. razreda najprej začel s treningi gimnastike pri TD Sokol Brežice, pri prof. Jožetu Senica in v tem športu vztrajal 5 let. V 6. razredu OŠ je začel s treningi košarke v KK Brežice, pod mentorstvom Davorja Vlaškija. Jak obožuje igre z žogo, ne zgolj samo košarko temveč tudi odbojko in se rad udeleži kakšne tekme v odbojki na mivki s svojimi prijatelji, ko ima čas. Košarko je treniral skoraj 5 let.

Po coroni se je vrnil nazaj na treninge košarke, a je ugotovil, da so fantje njegove starosti preprosto odnehali ali pa so začeli z drugimi športi in tako se je odločil, da s svojo srečo poskusi na atletiki in se malo bolj posveti svoji disciplini - skoku s palico. Na atletske treninge je hodil od 8. razreda dalje, ko mu je čas dovolil in ni bilo košarkarskih treningov in tekmovanj. Tako je postal tudi pionirski državni prvak v U16 v skoku s palico in že takrat kazal, da ima morda možnost, da sledi očetovim stopinjam.

Da se je odločil prav in da je atletika tista, v kateri nadaljuje svojo športno pot, se je pokazalo že leta 2022, ko je prvič uspel narediti normo za mladinsko EP v Izraelu, Jeruzalemu, ko je preskočil 460 cm. To je bila prva njegova izkušnja velikega tekmovanja, kjer je v kvalifikacijah preskočil 420 cm in se žal, ni uvrstil v finale. A Jak ni bil žalosten, temveč je vedel, da mora vložiti še ogromno truda, dela in popraviti svoje tehnične elemente, da bo izvedel svoje najboljše skoke prav na velikih tekmovanjih. Njegov trener in oče, Jure Rovan, verjame, da je Jak zmožen skočiti visoko, seveda pa je odvisno vse od njega in njegovega dela. Jure upa, da je morda on tisti, ki lahko državni članski rekord - 570 cm, nekoč spet pripelje nazaj v družino Rovan.

Jak je vsestranski športnik in za Gimnazijo Brežice tekmuje v atletiki, plavanju, košarki, odbojki, gimnastiki, smučanju in badmintonu. Trenutno je maturant športnega oddelka Gimnazije Brežice, kjer se dobro počuti, ima najboljšega razrednika in ve, da se bo zdaj lažje pripravljal tako na maturo kot na poletno mladinsko SP v Peruju.