franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport

Dan slovenskih lekarn praznujejo tudi v Dolenjskih lekarnah

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
24.09.2021 14:53

26. september je Dan slovenskih lekarn, ki ga farmacevti javnih lekarn praznujejo tako, da pripravijo knjižico za obiskovalce. V Dolenjskih lekarnah pa obiskovalce čaka presenečenje.

V enotah Dolenjskih lekarn bodo obiskovalce obdarili s simboličnim praktičnim darilom, kjrati pa bodo obiskovalcev nudili nasvete o težavah, s katerimi se srečujejo ženske.

Preteklo leto so obravnavali zdravstvene težave moških, ob letošnjem Dnevu slovenskih lekarn pa pozornost namenjajo ženskam, Osredotočili so se predvsem na zdravstvene težave, ki prizadenejo predvsem ženske. V knjižici so zajete teme, kot so okužbe sečil, urinska inkontinenca, osteoporoza, rak dojke in maternice ter jajčnikov. Izpostavljene teme so še kontracepcija, zdravila v času nosečnosti in dojenja, neplodnost ter težave v menopavzi. V nadaljevanju lahko nakratko preberete več o temah, ki jih obravnavajo v knjižici, več pa si lahko preberete v knjižici »Zdravila in ženske«, ki jo prejmete v lekarni.

Okužbe sečil so med najpogostejšimi okužbami pri ženskah, saj predstavljajo 25 odstotkov vseh okužb in so 50-krat pogostejše kot pri moških. Vzrok za to sta kratka razdalja od zadnjika do sečnice in bolj baziče pH urina pri ženskah. Za večino okužb sečil je vzrok bakterija Escherichia coli, ki je sicer del normalne črevesne flore v prebavnem traktu, težave pa povzroči, ko pride v sečila. Tveganje za okužbo povečujeta nezadosten vnos tekočin in neustrezna higiena intimnega predela, spolni odnosi in uporaba spermicidov. V knjižici so opisani koristni napotki za preprečevanje in samozdravljenje teh okužb ter namig, kdaj je treba obiskati zdravnika.

Urinska inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina. Poznamo stresno, urgentno in mešano urinsko inkontinenco. Pojavijo se lahko zaradi različnih vzrokov, kot so nevrološke motnje mehurja in funkcionalne motne sečil. V Sloveniji urinska inkontinenca prizadene približno 13,6 odstotka žensk in je njena pojavnost višja kot v državah zahodne Evrope. Težave lahko lajšamo z vedenjsko terapijo (Keglove vaje, odvajanje urina v natančno določenih časovnih intervalih) in načinom življenja (omejevanje uživanja kave, pravega čaja, alkohola, prenehanje kajenja, vzdrževanje normalne telesne mase). Način zdravljenja je odvisen od vrste in stopnje inkontinence, vključuje jemanje zdravil, kirurški poseg, elektrostimulacijo itd. V lekarnah so na voljo tudi medicinski pripomočki, kot so vložki, hlačne plenice in mobilne hlačke, ki zaščitijo pred iztekanjem urina, neprijetnimi vonjavami in občutkom mokrote.

Osteoporoza je napredujoča bolezen skeletnega sistema, za katero je značilna povečana lomljivost kosti. Za osteoporotične zlome je značilno, da lahko nastanejo že pri padcu s stojne višine ali niže. Lahko se pojavijo na kateri koli kosti, najpogosteje na hrbtenici, zapestju ali kolku. Dejavniki tveganja so starost, ženski spol, menopavza, družinska anamneza, prejšnji zlomi, revmatoidni artritis in dolgotrajno zdravljenje z glukokortikoidi. Zelo pomembno je predvsem preprečevanje, kjer ima ključno vlogo redna telesna dejavnost. Ob začetnih znakih si lahko ženska pomaga z zdravili za samozdravljenje in prehranskimi dopolnili. Pri resnejših težavah pa imamo za zdravljenje na voljo različne zdravilne učinkovine. Izbira zdravila je odvisna od starosti in zdravstvenega stanja ženske ter prenašanja zdravljenja.

Kontracepcija: preprečevanje zanositve predstavlja del zdrave in varne spolnosti. Za to so na voljo številne metode, v Sloveniji sta najbolj razširjeni uporaba kondoma in kontracepcijske tablete. V zadnjem času je pogosto uporabljena metoda tudi nujna kontracepcija, ki pa naj bi se uporabljala le občasno, na primer če poči kondom. Par se lahko odloči tudi za naravno preprečevanje nosečnosti, ki pa zahteva od ženske boljše poznavanje oziroma opazovanje svojega telesa. Ta metoda nima neželenih učinkov, a je manj zanesljiva kot načini mehanske, kemične ali hormonske kontracepcije.



Neplodnost: Z neplodnostjo se srečuje čedalje več parov. O zmanjšani plodnosti oziroma o neplodnosti para govorimo, kadar po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne pride do zanositve. Vzrokov za neplodnost je lahko veliko in so enakomerno porazdeljeni med oba spola. Med najpomembnejše vzroke neplodnosti pri ženskah spadajo nepravilnosti v jajcevodih, hormonske motnje, endometrioza, nepravilnosti maternice in starost ženske. Zdravimo jo z zdravili, operativnimi posegi ali postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pred pričetkom zdravljenja je vselej treba ugotoviti vzrok neplodnosti, na podlagi katerega se zdravnik odloči za metodo zdravljenja.

Zdravila v nosečnosti in obdobju dojenja: Nosečnost pri ženski spremeni hormonsko ravnovesje, kar povzroči številne fiziološke spremembe, ki lahko vodijo v spremenjeno absorpcijo, porazdeljevanje, presnovo in izločanje zdravil. Po drugi strani pa se v času nosečnosti nekatere težave pojavljajo pogosteje ali so za to obdobje specifične, kot na primer slabost in bruhanje, zaprtje, driska, hemoroidi in okužbe sečil. Pri zdravljenju z zdravili je vedno treba upoštevati njihovo terapevtsko korist za nosečnico v primerjavi z morebitnim tveganjem za nepravilen razvoj ploda oziroma škodljiv učinek nanj. Na varnost uporabe zdravil med nosečnostjo poleg izbire zdravila vplivajo tudi obdobje nosečnosti, uporabljen odmerek in trajanje zdravljenja.

Podobno kot nosečnost tudi dojenje in obdobje po porodu sprožita številne fiziološke spremembe v ženskem telesu. Doječa ženska lahko prejema stalno terapijo ali pa zdravi le trenutne težave. Večina učinkovin prehaja v materino mleko, vendar je količina, ki jo zaužije dojenček pri večini zdravil majhna. Glede uporabe zdravil se je v tem obdobju nujno treba posvetovati z zdravnikom ali s farmacevtom.

Menopavza nastopi med 40. in 50. letom starosti. Določimo jo za nazaj, ko menstruacija izostane za več kot dvanajst mesecev. Največje telesne in duševne spremembe se pojavijo v obdobju pred samo menopavzo, ki ga imenujemo klimakterij ali perimenopavza. Klinični znaki, ki se pojavijo v perimenopavzi so številni, na primer vročinski oblivi, nočno potenje, nespečnost, spremembe razpoloženja, povečanje telesne mase itd. Veliko žensk se odloči za samozdravljenje teh težav, pri hudih težavah pa se je bolje obrniti na osebnega zdravnika ali ginekologa.

Več o zgoraj omenjenih temah si lahko preberete v knjižici z naslovom »Zdravila in ženske«, ki jo v teh dneh prejmete ob obisku lekarne. Tema, ki jo nisem omenila, pa jo najdete v knjižici, je rak, in sicer lahko več preberete o raku dojk, materničnega telesa in jajčnikov. Omenjeni so presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka, kot so DORA, ZORA in SVIT. Ob koncu vse bralce, zlasti ženske, vabim, da se v dneh od 24. septembra dalje oglasite v svoji lekarni, kjer vam bodo farmacevti z veseljem predstavili letošnjo temo in vam ustrezno svetovali pri reševanju vaših zdravstvenih težav.