IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Ljubljana

Euro 2016 - odštevanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.06.2016 12:19

Čez devet dni se bo v Franciji začelo nogometno evropsko prvenstvo. Državo pretresajo stavke, protesti in teroristične grožnje, kar tudi pri nogometnih privržencih vzbuja nekaj skrbi, a hkrati ne toliko, da se ga ne bi veselili. Pa čeprav je po objavi končnih reprezentančnih seznamov brez Eura ostalo kar nekaj imenitnih nogometnih imen.

Branilci naslova Španci so, denimo, prečrtali Diega Costo, Juana Mato, Fernanda Torresa, Santija Cazorlo in druge, Nemci bodo na začudenje mnogih doma pustili Marca Reusa, Francozi omadeževanega Karima Benzemaja, Angleži Dannyja Drinkwaterja, Thea Walcotta, Italijani Andreo Pirla, Sebastiana Giovinca ... Navijači in tudi strokovnjaki bi za razliko od selektorjev na EP poslali še številne druge nogometaše.

Ob tem so nekatere vrste razredčile še poškodbe, Belgija je med drugimi ostala brez Vincenta Kompanyja, Anglija brez Dannyja Welbecka, Jacka Butlanda, Fabiana Delpha in Alexa Oxlade-Chamberlaina, Italija brez Marca Verrattija, Alessia Cercija in Claudia Marchisia, Francija brez Kurta Zoume, Aymerica Laporta in Raphaela Varana, Nemčija brez Ilkaya Gündogana, Portugalska brez Fabia Coentraa ...

Kljub temu ali prav zaradi tega na stavnicah najbolje kotirajo kar domačini Francozi, ki bodo v skupini A igrali proti Švici, ki je v kvalifikacijah sprožila 155 strelov (po tej plati je bila druga za Nemčijo - 181), Romuniji, ki je na desetih kvalifikacijskih tekmah prejela le dva zadetka in bila v tem pogledu prva, in Albaniji, ki je zabila najmanj zadetkov med vsemi udeleženkami EP (sedem).

"Igramo, da zmagamo. Tudi na EP bo tako. Smo domačini in upamo na podporo navijačev. To je res lepa priložnost, da se prebijemo iz skupine in nato osvojimo turnir," je britanskemu skysports.com povedal francoski vezist Yohan Cabaye. Francozi so dobili osem od zadnjih devetih tekem pred EP, premagali so tudi Portugalsko, Nemčijo in Nizozemsko.

Sledijo jim svetovni prvaki Nemci, ki jih v skupini C čakajo Ukrajina, ki je pred novembrskimi dodatnimi kvalifikacijami proti Sloveniji izgubila vseh prejšnjih pet dodatnih dvobojev za velika tekmovanja, Poljska, katere Robert Lewandowski je s 13 zadetki izenačil rekord kvalifikacij, in Severna Irska, ki je v kvalifikacijskem delu dosegla največ zadetkov iz prekinitev (9).

"Smo močni, kar zadeva nogometno znanje. Zdaj je pomembno, da najdemo moštveni duh in brezpogojno povezanost. Potem bomo sposobni osvojiti prvenstvo," pravi Joachim Löw, selektor Nemčije, ki je imela v kvalifikacijah najvišji povprečni odstotek posesti žoge (72).

Tretji na stavnicah so Španci. Ti bodo v skupini D igrali s Čehi, ki so na kvalifikacijskih tekmah dobili največ golov med vsemi udeleženkami EP 2016 (14), Turki, ki bodo igrali na četrtem od zadnjih šestih EP (na prvih devet se niso prebili), in Hrvati, ki so prejeli največ rdečih kartonov v kvalifikacijah (3).


"Če pridemo do polfinala, bom zadovoljen. Govorim povsem iskreno. Čeprav bi to verjetno nekateri ocenili kot neuspeh," poudarja Vicente del Bosque, prvi mož Španije, ki meri na tretji zaporedni evropski naslov. Že z zaporednima uspehoma 2008 in 2012 je Španija postala prva ekipa s tovrstnim dosežkom.

Četrti so Angleži, v skupini B se bodo merili z Walesom, ki bo po SP 1958 nastopil na svojem drugem velikem tekmovanju, Rusijo, ki je zadnjo kvalifikacijsko tekmo proti Črni gori dobila brez boja s 3:0 zaradi napadov na njene igralce, in Slovaško, ki je imela povprečno le 43,5 odstotka žogo v svoji posesti v kvalifikacijah - najmanj med ekipami na EP 2016.

"Mislim, da imamo zelo dobro ekipo. Prvič čutim, da imamo moštvo, sposobno kadarkoli igrati proti komurkoli. Toda eno je imeti to, drugo pa to narediti in to konstantno početi skozi turnir," meni angleški zvezdnik Wayne Rooney. Angleži so imeli po podatkih skysports.com v kvalifikacijah najmanj strelov proti svojim vratom (12), sledili so Rusi z 22.

Na stavnicah Angležem sledijo Belgijci, ti bodo v skupini E igrali proti Švedski, ki se je na EP prvič uvrstila preko dodatnih kvalifikacij (ugnala je Dansko), Italiji, ta je v kvalifikacijah pet od sedmih zmag dobila z zadetkom razlike in je šesta na stavniški lestvici favoritov, in Irski, ki je ob obeh prejšnjih udeležbah na EP končala v skupinskem delu (1988 in 2012).

"Prepričan sem, da imamo ekipo, ki lahko osvoji naslov prvaka. Seveda mora iti vse brez težav, toda merili bomo na pokal," je odločen branilec Belgije Jan Vertonghen. Belgija je sicer najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Fife, zaostaja le za vodilno Argentino.

Belgiji in Italiji pa na stavniškem seznamu sledi Portugalska. To v skupini F čakajo Madžarska, ki si je na kvalifikacijskih obračunih prislužila kar 38 rumenih kartonov (največ med vsemi), a nobenega rdečega, Avstrija, ki je v kvalifikacijah zbrala 28 točk (več jih je le Anglija s popolnimi 30), in Islandija, za katero bo to prvo veliko tekmovanje.

"Ne verjamem v lahke ali težke skupine. Verjamem v delo. To je tisto, ki prinaša rezultate. Spoštovati moramo vse naše tekmece in najti rešitve za igranje proti njim," pravi Fernando Santos, selektor Portugalske, ki se je na vseh šestih EP prebila iz skupinskega dela. Je pa edina, ki se je na domačem EP v uvrstila v finale in izgubila (proti Grčiji 2004).