Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport Novo mesto

FOTO&VIDEO: VN Adrie Mobil ostaja doma, zmagal Marko Kump

Piše: R.K./Adria Mobil

Čas objave:
07.04.2019 14:33

Novo mesto in Radio Krka z njim je bilo danes v znamenju zdaj že največje enodnevne cestnokolesarske dirke v Sloveniji, ki je šele uvod v znova bogato sezono prireditev v organizaciji KK Adria Mobil iz Novega mesta.

Radio Krka na VN Adrie Mobil - Glavni trg
Radio Krka na VN Adrie Mobil - Glavni trg
Radio Krka

Dolenjska puščica je znova zadela v polno! Tokrat je Marko Kump slavil pred domačimi gledalci v Novem mestu in zmago na slovenski pomladni klasiki znova pripeljal v Slovenijo. Zelo dobri so bili tudi drugi slovenski kolesarji, uspeh Kolesarskega kluba Adria Mobil pa je dopolnil Dušan Rajović, ki je le nekaj ur prej zmagal na dirki avstrijskega pokala.

Prenovljeni Glavni trg v Novem mestu, praznik mestne občine Novo mesto ter domača zmaga na največji enodnevni kolesarski dirki pri nas. Peta izvedba dirke za Veliko nagrado Adrie mobil se ne bi mogla končati bolje!

Po neverjetnem sprintu je slavil Marko Kump!!

Marko Kump osvojil VN Adrie Mobil
Marko Kump osvojil VN Adrie Mobil
Radio Krka

Marko Kump osvojil VN Adrie Mobil
Marko Kump
Radio Krka

Bogat program so pripravili tudi za najmlajše, na sporedu sta bili tudi posebni dirki v dveh kategorijah, prva je bila namenjena predšolskim otrokom, druga pa otrokom do 5. razreda osnovne šole. Start otroških dirk je bil na Kandijskem mostu in cilj na Glavnem trgu. Dolžina proge je bila 250 metrov.

Najboljši med mladimi kolesarji
Najboljši med mladimi kolesarji
Radio Krka

Župan Novega mesta je ob tej priložnosti svečano odkril bronasto maketo Novega mesta, ki so jo postavili pred Hišo kulinarike na Glavnem trgu.

Župan Gregor Macedoni je odkril bronasto maketo Novega mesta
Župan Gregor Macedoni je odkril bronasto maketo Novega mesta
Radio Krka

Župan Gregor Macedoni je odkril bronasto maketo Novega mesta
Župan Gregor Macedoni je odkril bronasto maketo Novega mesta
Radio Krka

Dirko smo v živo spremljali tudi na Radiu Krka, Jure, Rok in Petra so se oglašali v živo v program, več podrobnosti pa najdete tudi na uradni Facebook strani Radia Krka.

Radio Krka na 5. kolesarski dirki VN Adria Mobil
Radio Krka na 5. kolesarski dirki VN Adria Mobil
Radio Krka

Radio Krka na 5. kolesarski dirki VN Adria Mobil
Radio Krka na 5. kolesarski dirki VN Adria Mobil
Radio Krka

Dobrih 185 kilometrov dolga dirka s štirimi vzponi (Brezovica, Vahta in dvakrat Gabrje) je bila sicer razmeroma mirna, če ne štejemo dežja, ki je večji del dirke lepo pral kolesarje. Že kmalu po štartu je uspel pobeg četverice, glavnina pa je praktično skoraj do konca le nadzirala razliko. Glavno vlogo v pobegu so imeli kasnejši zmagovalec gorskih ciljev Avstralec Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Santic), Čeh Matej Zahálka (Elkov Author) in Slovenec Nik Čemažar (KK Kranj). Vendar je bila v ozadju stalno ekipa Adria Mobil Cycling, ki je imela seveda samo en cilj - zmago domačega favorita Marka Kumpa.

Težki pogoji so terjali davek in med več kot 130 kolesarji je bilo kar veliko odstopov, v zaključnih krogih pa je dogajanje v ospredju krojila skupina približno 40 kolesarjev. Z vsakim izmed pet kilometrov dolgih zaključnih krogov se je skupina redčila in raztegovala, kolesarji Adrie Mobil pa so vedno bolj pritiskali na pedala. Ob glasnem navijanju gledalcev je ciljno črto prvi prečkal domači matador Marko Kump, a pot do zmage je bila zahtevna. Marko Kump razloži: “Dirka je bila vse prej kot lahka, čeprav je bilo morda videti drugače. Vendar so fantje iz ekipe danes opravili izjemno delo in tako rekoč od starta do cilja kontrolirali potek dirke, sam zaključek pa izpeljali naravnost fenomenalno. Zahvala za zmago gre tako prav njim.
Ker je to za nas domača dirka je uspeh na njen zares pomemben, prav tako pa je bil zaradi tega tudi večji pritisk. Še posebej, če te že od samega začetka postavijo v vlogo favorita in od tebe ne pričakujejo nič drugega kot zmago. Nekako sem skušal to postaviti v ozadje in se osredotočiti na samo dirko. Moram priznati, da sem si ob prečkanju ciljne črte kar oddahnil.”

Seveda je bil zadovoljen tudi športni direktor Branko Filip, ki se je zavedal odgovornosti do domače javnosti: “Vsi na dirki so vedeli, da smo organizatorji dirke in glavni favoriti. Poleg tega ima Marko dobro sezono in ekipa dobro delo. Za povrh je bila dirka še zelo težka, zato me je bilo malo strah kako se bo razpletlo. Marko je med dirko prišel do mene in povedal, da je šel čez hribe do svoje meje in da morda ne bo mogel držati tempa vodilnih. Zmenili smo se, da mora v tem primeru ekipa ostati z njim in ga nato v zaključku potegniti do vodilnih. Danes smo pač dirkali za njega. Na srečo to ni bilo potrebno, Marko je zdržal in celotna ekipa je delovala točno tako, kot smo se zmenili.”

Filip je bil toliko bolj zadovoljen, ker je ekipni uspeh dopolnil David Per s četrtim mestom, Srb Dušan Rajović pa je le malo pred zaključkom dirke v Novem mestu slavil na dirki avstrijskega pokala.

Poleg Kumpa sta v Novem mestu na oder za zmagovalce stopila še Čeh František Sisr (Elkov Author) in Avstrijec Daniel Auer (Maloja Pushbikers). Poleg že omenjenega Pera pa sta bila v prvi deseterici še dva Slovenca: Jaka Primožič (KK Kranj) je bil peti, Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) pa šesti.

Zaključne besede po VN Adrie Mobil običajno namenimo direktorju dirke in tudi tokrat ne bo nič drugače. Bogdan Fink: “5. mednardona dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil je lepo uspela. Klub slabemu vremenu smo imeli dirko brez težav, res je bilo nekaj padcev, ampak nič hudega. Na koncu smo po letu 2015 znova zaključili z domačo zmago, poleg Kumpa pa so lepe rezultate dosegli tudi drugi slovenski kolesarji.” 

Oddaja Krkina arena z odzivi po kolesarski dirki za VN Adrie Mobil


3. javljanje z Glavnega trga ob koncu dirke


Jure Zupančič in Rok Žurga - javljanje v program z Glavnega trga 1


Jure Zupančič in Rok Žurga - javljanje v program s starta dirke pri Adrii Mobil