pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Šport Mexicali

FOTO: Slovenski odbojkarji s 3:1 porazili Japonce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.09.2015 11:34

Slovenska moška mladinska odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Mehiki premagala Japonsko. Naši odbojkarji, ki so morali v prvem krogu skupine D v Mexicaliju priznati premoč Italiji, so prvi niz proti Japoncem izgubili. Zaostajali so tudi v drugem, a nato preobrnili potek srečanja in slavili s 3:1. Jutri mladinsko reprezentanco čaka še zadnji obračun v skupini D, ko bodo zaigrali proti izbrani vrsti Francije. Reprezentanca Slovenije:

Slovenski selektor Iztok Kšela se je tokrat odločil, da bo tekmo začel z enako postavo kot proti Italiji, le da je v prvo sedmerico, namesto Mateja Köka, postavil Jureta Okrogliča, ki je zaigral v sprejemalskem paru z Žigo Donikom, na mestih blokerjev sta na igrišče stopila Jan Kozamernik in Primož Vidmar, Tonček Štern je zasedel mesto korektorja, igro je organiziral Jernej Vrhunc, Matevž Ledinek pa je zaigral na mestu prostega igralca.

Drugo tekmo svetovnega mladinskega prvenstva v Mexicaliju so bolje odprli Japonci in dosegli dve zaporedni točki, naši fantje pa so jim vrnili z isto mero. Sledile so tri zaporedne točke odbojkarjev z Daljnega Vzhoda ter dve točki naših, nato pa so Japonci še enkrat ušli na 7:4 in imeli tudi na prvem tehničnem odmoru tri točke prednosti.

S prodorno in hitro igro v napadu pa tudi z dobrim blokom so še naprej nizali točke in povedli z 10:6 in tudi s 13:8. Ko naši odbojkarji niso našli načina, da bi prišli do preobrata, se je selektor Kšela odločil za prvi polminutni odmor.

V igri Slovenije so se kljub temu še naprej pojavljale napake, ekipa je imela težave z organizacijo napada, Japonci pa so dosegali točke ter na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo šestih točk. Pri 18:11 je Kšela še drugič poklical igralce na klop. Kljub nekoliko bolj dinamični igri v končnici niza, naši fantje niso uspeli zaustaviti naleta tekmecev, ki so točke dosegali z bloki (šest le v prvem nizu) in protinapadi.

Poleg tega so naši grešili pri začetnih udarcih in nasprotnikom omogočili gladko zmago s 25:17.

Na servis Kumakure so tudi drugi niz bolje začeli japonski odbojkarji in hitro prišli do vodstva s 3:0, a je dve zaporedni točki z začetnim udarcem dosegel Kozamernik. Japonci so, tako kot že v uvodnem nizu, še naprej dobro servirali in si tudi po zaslugi prodornih napadalcev, predvsem TsubaseHisahare in Kenta Takanashija, zagotovili prednost treh oz. štirih točk (9:5).

Kozamernik z blokom in Vidmar z neubranljivim začetnim udarcem sta poskrbela, da se je prednost nasprotnikov skoraj povsem stopila (8:9), a so se Japonci še enkrat oddaljili na 13:10. Na servis Jakoba Rojnika, po novem bloku Kozamernika za 11:13 in z veliko mero borbenosti so Kšelini varovanci, po bloku Štalekarja, ki je v igro vstopil namesto Vidmarja, izenačili na 13:13. Japonski strateg ShingoSakai je vzel svoj prvi odmor na tekmi, ki je njegovim igralcem prinesel dve točki, s prednostjo dveh točk pa so japonski odbojkarji odšli tudi na drugi tehnični odmor.

Po napadu Šterna so naši fantje izenačili na 17. točki, a niso izkoristili priložnosti še za 18., kar so Japonci kaznovali s točko s servisom. Štern je z napadom z druge linije takoj zatem znižal na 19:20, Donik pa jedosegel točko s servisom, po kateri je japonski selektor posegel še po druge pol minute prekinitve. Donik je še enkrat dobro serviral, Štern pa je z uspešnim protinapadom prinesel vodstvo z 21:20. Dotik mreže japonskih odbojkarjev je pomenil novo točko za Slovenijo in prvo vodstvo za dve točki, z 22:20 ter tudi s 23:21.

V končnici so na začetnih udarcih tokrat grešili Japonci in slovenskim odbojkarjem prinesli prvo zaključno žogo. Pri 24:23 je Kšela vzel odmor, po katerem je Štern dosegel še eno točko, tokrat za zmago.

Tudi na začetku tretjega niza so bili uspešnejši Japonci in povedli s 5:2, a je Kök s serijo dobrih začetnih udarcev poskrbel za izenačenje na 5:5 in omogočil tudi napad za 6. točko, ki jo je dosegel Štern ter Sakaija prisilil, da se je odločil za prvi time-out.

Štern je iz težkega položaja zaključil še en napad, Donik pa je dodal še točko za vodstvo z 8:6. Slovenski odbojkarji so igrali vse bolje v obrambi, podajalec Vrhunc pa je dobro razigraval soigralce, ki so prednost pri 14:10 prvič povišali za štiri točke ter jo tudi zadržali do drugega tehničnega odmora. Vidmar je preko sredine uspešno napadel še za 17:12. Japonski odbojkarji so po dveh dolgih izmenjavah napadov znižali na 14:17, zatem pa je Kozamernik prelisičil blok nasprotnikov za 20:16. Štern je še naprej nizal točke v napadu,

Slovenci so ohranjali prednost, pri 22:18 pa je priložnost za igro znova dobil Štalekar. Naši fantje so prvo žogo za niz dobili pri 24:20, pri 24:21 pa je Kšela vzel svoj prvi odmor. Po njem so Japonci žogo poslali izven igrišča in naši izbrani vrsti prinesli vodstvo z 2:1 v nizih.

Začetek četrtega niza je bil doslej najbolj izenačen, saj si vse do rezultata 8:6, v korist Japoncev, nobena od ekip ni uspela priigrati več kot točke prednosti. Japonski odbojkarji so nato ušli še na 9:6. S točkama Donika in Kozamernika so se Slovenci približali le na točko zaostanka, na 8:9. Kšelini varovanci niso pustili, da bi se razlika povečala za več kot dve točki, vse dokler ni na začetni udarec prišel Onodera in dosegel asa za 13:10, po katerem je slovenski strateg izkoristil prvo polminutno prekinitev.

Po dobrem servisu Vidmarja pa je Kozamernik z blokom izenačil na 14:14, za 15:15 pa je blokiral Štern. Pri tem rezultatu se je Kšela odločil za dvojno menjavo in iz igre potegnil Vrhunca in Šterna, na servis poslal Drvariča, na mrežo pa Štalekarja. Slovenci so z blokom takoj dosegli 16. točko, z izredno borbeno igro v nadaljevanju pa prišli do prednosti dveh točk (18:16), ki so jo Japonci izničili.

S točkama Köka in Vidmarja so Kšelini odbojkarji prišli na 20:18, po novi napaki Azijcev pa še na 21:18. Štern, ki je na tekmi dosegel kar 25 točk, je z napadom Sloveniji priigral 22. točko, nov dotik mreže japonskega moštva pa je vodstvo Slovencev še povišal (23:19). Sledile so tri zaporedne točke Japoncev, znižanje rezultata na 23:22 in polminutni odmor na zahtevo slovenske klopi. Kök je svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo, zatem je na začetni udarec odšel Okroglič, tekmo pa je v korist Slovenije, z napadom za 25:22, zaključil Donik.

Jutri mladinsko reprezentanco čaka še zadnji obračun v skupini D, ko bodo zaigrali proti izbrani vrsti Francije.
Reprezentanca Slovenije:

Jernej Vrhunc (SIP Šempeter), Urban Drvarič (Panvita Pomgrad), Jure Okroglič (Salonit Anhovo), Sergej Drobnič (Krka), Matej Kök (Astec Triglav), Žiga Donik (ACH Volley), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball), Jan Kozamernik (ACH Volley), Primož Vidmar (Calcit Volleyball), Tonček Štern (Calcit Volleyball) in Matevž Ledinek (ACH Volley).