zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport Rio de Janeiro

FOTO: Šport v onesnaženi vodi

Piše: Radio Krka/Yahoonews/STA

Čas objave:
03.08.2016 06:59

Rio de Janeiro posebej v obdobju pred olimpijskimi igrami dobiva pečat enega najbolj nevarnih mest na svetu. Metropola res sodi med žarišča kriminala v Južni Ameriki, a je v tako velikem mestu pavšalna ocena realne nevarnosti nemogoča.

Športniki naj bi za veslanje in druge vodne športe na prostem nosili posebne antibakterijske ddrese, saj je voda v jezeru Rodrigo de Freitas tako hudo onesnažena. (Galerija: Yahoonews)

Mestni predal Barra z Olimpijskim parkom in večino športnih prizorišč za olimpijske igre velja za varen mestni predel z velikim številom policistov in vojakov, posebej v času, ko so se za varnostnike olimpijski programi že začeli. Močno se je znižalo tudi število ropov na obeh najbolj popularnih plažah Copacabana in Ipanema. Plaže so v zadnjih letih razsvetljene, nadzoruje jih stotine kamer, ob plažah patruljira več policistov. Varen naj bi bil tudi olimpijski navijaški center ob pristanišču, kjer si želijo čim več navijačev.


Najnevarnejši je severni predel mesta, kamor pa turisti po pravilu ne zaidejo. Posebej nevarni sta faveli Complexo do Alemao in Mare, kjer med policijo in preprodajalci droge poteka prava mala vojna. Na splošno so favele tista območja, kjer običajno pride do uporabe strelnega orožja. Zelo nevaren je tudi center mesta, pa tudi boemska četrt Santa Teresa, ki sodi med turistične atrakcije in kjer so v prvih štirih mesecih leta našteli 320 ropov. Tu so maja oropali tudi ekipo španskega olimpijskega prvaka Fernanda Ecchevarrija.

A med igrami imajo varnostne službe močne okrepitve, saj bo skupaj za varnost na igrah skrbelo kar 85.000 ljudi, ki pa se ob vsakodnevnem mestnem kriminalu v zadnjem obdobju spopadajo tudi s povečanim tveganjem terorističnega napada, ki se je zdel od Brazilije precej oddaljen. Zato so tik pred igrami po terorističnem napadu v Nici še enkrat ojačali blokade na cestah.