Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport

Iz Avstrije v domovino z tremi šampionskimi pasovi

Piše: R.K.

Čas objave:
13.11.2023 08:52

Izjemen uspeh treh Novomeščanov, ki so na Svetovnem pokalu v enem dnevu priborili 5 zmag in 3 šampionske pasove.

V soboto se je v avstrijskem Bregenzu odvil svetovni poklal “WORLD CUP BREGENZ 2023”. Nastopilo je več kot 1700 tekmovalcev iz 14 držav: Francije, Nemčije, Češke, Italije, Švice, Anglije, Madžarske,Turčije, Ukrajine, Linhenštajna, Welsa, Hrvaške, Avatrije in Slovenije.

Finale svetovnega pokala WMAC 2023 je potekalo v več borilnih disciplinah, med drugim tudi v MMA, K1 in tajskem boksu.

Slovenijo so na podlagi predhodnih turnirjev in kvalifikacij, zastopali trije predstavniki novomeškega Scorpion gyma, ki so se v domovino vrnili z tremi šampionskimi pasovi. V svojih kategorijah so pometli z konkurenco.

V ring je kot prva Slovenka vstopila komaj 13 letna Lily Fideršek. Nastopila je po pravilih tajskega boksa v kategoriji do 55 kg v konkurenci 15-17 let. V prvem dvoboju je suvereno slavila z 3:0 proti Avstriki Emi Kegler. V finalni borbi ji je nasproti stala iskušena Nemka Sara Schafler. Lily se ni pustila zmesti, navkljub nešportnemu ugrizu med borbo, ravno nasprotno v dodatni rundi dvoboja je dominirala vse do zadnje sekunde in si priborila šampionski pas in tako postala zmagovalka svetovnega pokala v svoji kategoriji. “Z ugrizom mi je pomagala do šampionskega pasu, hvala Sara”, je po končani borbi podala izjavo za javnost Lily Fideršek.

V članski kategoriji do 70 kilogramov, v disciplini K1, je z 10-člansko konkurenco opravil Sašo Vorkapić in osvojil svetovni pokal za sezono 2023. V prvem krogu je dvoboj predal Amir Nejat, v polfinalni borbi pa je po soglasni odločitvi in povsem dominantno premagal Nemca Nica Klimta. V finalnem obračunu se je soočil z domačinom Paulom Schwendingerjem. Šlo je za povratni dvoboj, saj je Sašo Nemca na letošnjih turnirjih enkrat že ugnal. Tudi tokrat je Slovenec po rednem delu pokazal več, vendar ni prepričal domačih sodnikov, ki so dodelili dodatno rundo. To Saša ni vrglo iz tira in ob koncu runde ni pustil dvoma o zmagovalcu. S to zmago je predstavnik novomeškega Scorpiona tudi uradno osvojil letošnji svetovni pokal.

Med članicami se je na vrh kategorije do 70 kilogramov, ravno tako v disciplini K1, zavihtela Bojana Šebenik. Ugoden žreb ji je omogočil neposredno uvrstitev v finale, kjer jo je čakala češka predstavnica Eva Nazlerova. Bojana je od začetka dvoboja nasprotnico soočila z visokim tempom, ročnimi udarci in klinčem. Čehinja je bila nekajkrat na robu poraza z nokavtom, vendar je Slovenki kljubovala do konca. Šebenikova je bila prepričljiva, slavila po soglasni sodniški odločitvi in prav tako domov odnesla šampionski pas WMAC za sezono 2023.

Slovenske tajske boksarje v letošnjem letu, čaka še nekaj večjih izzivov, tako v amaterski kot profesionalni konkurenci.

Najpomembnejši bo zagotovo Evropsko prvenstvo za člane v Turčiji, ki se bo odvilo v Antalyi med 7. in 14. decembrom. Odhod reprezentantov še ni zagotovljen, ovira so finančna sredstva, kljub vrhunski formi reprezentantov.