zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Šport VIkersund

Kranjec in Prevc navdušila, danes nova priložnost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.02.2016 07:18

Na včerajšnji prvi tekmi v poletih v Vikersundu je zmagal Robert Kranjec s skokoma 236 in 239,5 m. Peter Prevc je bil četrti. Druga tekma bo danes popoldne ob 16. uri.

Smučarski skakalec Robert Kranjec je zmagal na tekmi svetovnega pokala v poletih v Vikersundu. S skokoma 236 in 239,5 m (432,8 točke) je za 4,4 točke ugnal Norvežana Kennetha Gangnesa (234,5, 235 m) in za 12 japonskega veterana Noriakija Kasaija (231,5, 230 m; 418,5).

"Če sem iskren, zmage nisem pričakoval, saj so bili občutki danes bolj tako tako, saj poskusni skok ni bil dober. Vem, da tukajšnja skakalnica ne dopušča napak, a na tekmi sta mi uspela dva lepa skoka in upam, da bom na tekmi užival tudi v naslednjih dveh dneh, kjer bom spet dal vse od sebe. Seveda sem vesel in zmago tokrat posvečam ženi, ki ima prav danes rojstni dan," je po tekmi dejal 34-letni Kranjec, ki se je zmage na tekmi svetovnega pokala nazadnje veselil skoraj natanko pred tremi leti prav tako na letalnici v Vikersundu, skupno pa je dosegel šesto zmago v karieri.

Peter Prevc (226,5, 220,5 m; 407,2) je s četrtim mestom še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima zdaj pred Nemcem Severinom Freundom, ki je danes končal na 10. mestu, že 467 točk naskoka.

Kranjec in Prevc sta imela z drugim in tretjim mestom odlično izhodišče po prvi seriji. V drugi, ko se se razmere slabšale, je nase najprej opozoril devetouvrščeni Avstrijec Stefan Kraft ter z 230,5 metra krepko ugnal konkurenco. Vodil je vse do petouvrščenega Noriakija Kasaija, ki bo letos napolnil 44 let. Japonec je še enkrat skočil v slogu pesmi Zorana Predina Bolj star, bolj nor, bil sicer pol metra krajši od Krafta, a se prebil na vrh. Četrtouvrščenemu Avstrijcu Michaelu Hayböcku nato ni uspelo ponoviti dobrega skoka iz prve serije.

Na zaletišču je bila še trojica. Prvi je bil na vrsti vodilni skakalec zime Peter Prevc, svetovni prvak v poletih, ki je bil lani v Vikersundu s skokom, dolgim 250 metrov, na kratko celo svetovni rekorder, v današnji poskusni seriji pa je sedmič v življenju preskočil 240 metrov. A v finalu v zadnjem delu leta ni našel prave opore vetra in pristal pri 220,5 metra, kar je za 23-letnega triglavana pomenilo, da je za Kasaijem.

Drugače je bilo z izkušenim Kranjcem, ki mu številni niso več pripisovali, da lahko skoči prav na vrh, a so številni spregledali, da je norveška letalnica tista, na kateri ima Kranjec največ uspehov. Tukaj je bil leta 2012 svetovni prvak, leto kasneje se je veselil zmage v svetovnem pokalu. Z 239,5 metra in najdaljšim skokom na tekmi je Kranjec Norvežanu Gangnesu vrgel rokavico in dokazal, da zmage ne da brez boja. Tudi Gangnes je z 235 metri poletel odlično, a ne dovolj dobro, da bi prehitel še drugega člana kranjskega Triglava, ki je slovenskim skokom priboril 61. zmago, 52. posamično ter 11. v tekoči sezoni.

Jurij Tepeš (216 m, 209,5; 341,8) je kljub padcu po drugem skoku zasedel 13. mesto, Jaka Hvala pa je bil 20. (211, 181,5 m, 302,3). Predvsem Tepeš je poskrbel, da je ljubiteljem smučarskih skokov zastal dih, saj je nerodno doskočil, pri tem pa ga je ob veliki hitrosti zasukalo, grdo je udaril z glavo ob sneg, a se vendarle nato hitro pobral, zelo hitro pa je nato zapustil tudi območje, namenjeno prvi pomoči ob robu skakalnice.

"Super, sanjsko ... Vesel sem, da je Robi nazaj. Opravil je dva fenomenalna poleta, in to je tisto, kar potrebuješ za zmago. Sicer pa smo dosegli nov ekipni uspeh, najbolj pomembno pa je, da je Jurij Tepeš v redu," pa je misli po tekmi strnil slovenski trener Goran Janus.

Na tekmi, ki so jo izvedli brez kvalifikacij z vsemi skakalci na startu in je nadomestilo za odpadlo nedeljsko preizkušnjo s Holmenkollna, je nastopilo sedem Slovencev, trije so končali že po prvi seriji. Andraž Pograjc (165 m, 104,4) je bil 42., Tomaž Naglič (159 m, 102,4) mesto za njim, Anže Lanišek (118 m, 64,1) pa 52.