stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Šport Nyon

LP: Znani polfinalni pari

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.04.2013 13:11

Oči ljubiteljev nogometa so bile danes točno opoldne usmerjene na sedež Evropske nogometne zveze v Nyonu, kjer je potekal žreb polfinalnih parov v ligi prvakov in evropski ligi.

Ples kroglic ni hotel, da bi se že v polfinalu elitnega klubskega tekmovanja pomerile ekipe iz istih držav. V ligi prvakov sta se do polfinala prebili dve španski ekipi - Barcelona in Real Madrid - ter dve nemški - Bayern München in Borussia Dortmund. Ruud van Nistelrooy, ki je ob navzočnosti generalnega sekretarja Uefe Giannija Infantina opravil žreb, je najprej potegnil kroglici z imenoma Bayern München in Barcelona, nato pa še Borussia Dortmund ter Real Madrid. Domačina prvih tekem, ki sta na sporedu 23. in 24. aprila (povratni 30. 4. in 1. 5.), sta prvoizžrebani ekipi, torej Bayern in Borussia.

Prvi odzivi po žrebu so bili previdni z vseh strani. Predstavniki klubov se namreč zavedajo, da so v igri ostala le še najboljša moštva, ki imajo več ali manj enakovredne možnosti za preboj v finale, ki bo bo 25. maja na Wembleyju.

Real Madrid in Borussia sta v tej sezoni igrala v isti predtekmovalni skupini, hkrati pa se bosta že drugič pomerila v polfinalu lige prvakov. Prvič je bilo to v sezoni 1997/98, ko je ekipo belih iz Madrida vodil Jupp Heynckes in jo po zmagi v finalu proti Juventusu pripeljal do sedmega naslova prvaka Evrope. Real Madrid je na prvi tekmi, ki se je ljubitelji nogometa verjetno spominjajo po nevsakdanjem incidentu z okvirjem vrat, ki se je med ogrevanjem zlomil in so ga morali zamenjati, doma zmagal z 2:0, na povratni pa iztržil 0:0.

V predtekmovanju te sezone je Borussia na svojem stadionu Westfalen slavila z 2:1, na Santiago Bernabeu pa se je tekma končala brez zmagovalca (2:2). V skupno šestih medsebojnih tekmah je izkupiček: dve zmagi Reala, ena Borussie in trije neodločeni izidi, ob gol razliki 8:6 v korist Špancev.

Barca in Bayern sta se v tekmah na izločanje v ligi prvakov srečala dvakrat. Leta 1996 so polfinale dobili Nemci, ki so na prvi tekmi remizirali (2:2), na stadionu Camp Nou pa zmagali z 2:1. Bolj svež je spomin na obračuna v sezoni 2008/09, ko je Barcelona večino dela opravila že na prvi tekmi, ki jo je doma dobila s 4:0. Na povratni so varovanci Pepa Guardiole, ki bo v naslednji sezoni sedel na klopi Bayerna, igrali neodločeno, Katalonci pa so nekaj tednov kasneje v Rimu postali prvaki Evrope.

Uefa je opravila tudi žreb polfinalov v ligi Evropa. V dveh tekmah - 25. aprila in 2. maja - se bodo pomerili Fenerbahče - Benfica in Chelsea - Basel. Finale evropske lige bo 15. maja v Amsterdamu.