Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport Bled

Na Bledu največji kolesarski festival

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
16.03.2017 15:45

Bled bo konec avgusta postal prizorišče največjega kolesarskega festivala z najtežjo gorskokolesarsko dirko v Sloveniji. Blejski kolesarski festival postavlja Bled na zemljevid rastočega segmenta kolesarskega turizma. Organizatorji so traso speljali v skladu z okoljevarstvenimi načeli in zahtevami Triglavskega narodnega parka.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Bledu povedala Maja Zupan iz organizacijskega odbora Blejskega kolesarskega festivala, kolesarski turizem velja za enega najhitreje rastočih segmentov turizma. Predvsem to velja za gorskokolesarski turizem, ki je od leta 2010 do 2015 zrasel za 16 odstotkov.

Kolesarski turizem po podatkih iz leta 2012 v Sloveniji ustvari več kot 10 odstotkov vseh turističnih prihodkov in beleži stalno rast. "Gorski kolesar je dober gost," pa je izpostavil direktor turizma Bled Jaka Ažman, ki je tudi sam podprl projekt Blejskega kolesarskega festivala od 25. do 27. avgusta.

Termin sovpada s poletno sezono, ko so hoteli na Bledu tudi sicer relativno polni in morda bodo kolesarski gostje izpodrinili nekatere, ki so pripravljeni trošiti manj, ugotavlja Ažman. Zupanova pa pojasnjuje, da na voljo ni bilo nobenega drugega ustreznega termina, saj Bled gosti številne dogodke.

Organizatorji pričakujejo, da se bo na festivalu zvrstilo med med 10.000 in 15.000 ljudi. V veslaškem centru bodo namreč gostili proizvajalce in trgovce iz kolesarske industrije, ki se jim bodo pridružile turistične destinacije s predstavitvijo ponudbe gorskokolesarskega turizma. Festival pa bodo popestrili še z izobraževalnimi in družabnimi vsebinami.

Piko na i večdnevnemu dogajanju predstavlja, kot pravijo organizatorji, najtežji in najlepši gorskokolesarski maraton v osrčju Julijskih Alp, po planotah Mežakle, Pokljuke in Jelovice. Tisti z največ kolesarske kondicije bodo prevozili 100-kilometrsko traso, drugi pa se bodo lahko odločili za krajšo, 60-kilometrsko traso.

Pri izbiri trase so se organizatorji posvetovali s predstavniki javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP). "Upoštevali smo njihove nasvete in traso oblikovali tako, da je sprejemljiva tudi zanje in za zavod o varstvu narave," je povedal eden od pobudnikov festivala Atila Armentano in pojasnil, da je bilo narisanih kar 25 osnutkov tras in sedaj naj bi vendarle našli končno.

S sodelovanjem je zadovoljen tudi Aleš Zdešar z oddelka za prostor v javnem zavodu TNP. "Organizatorji so nam, še prede so dali vlogo za soglasje, poslali predlog trase in nas vprašali o možnostih," je povedal Zdešar in pojasnil, da je kolesarjenje možno po gozdnih in drugih cestah, primernih za vožnjo, ne sme pa se voziti po gozdnih vlakah, planinskih poteh ali po drugih poteh v naravnem okolju.

Temu so organizatorji Blejskega kolesarskega festivala prilagodili svojo traso. Drugače pa je bilo v Posočju, kjer je TNP dve leti izdal soglasje h kolesarskemu dogodku, tretje leto pa se je v postopek vključil tudi zavod za varstvo narave in izkazalo se je, da so napačno interpretirali zakon. V tistem primeru je bila namreč trasa speljana tudi po planinskih in naravnih poteh, zato prireditve niso mogli več dovoliti.