stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Šport Ljubljana

Olimpijska bakla prihaja v naše občine

Piše: STA

Čas objave:
23.05.2021 15:13

Slovenska bakla je pred olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami v Tokiu na pot krenila 3. maja v Bovcu, končala pa bo na Ravnah na Koroškem 23. julija, ko se bodo v japonski prestolnici začele OI.

Bakla s seboj nosi sporočila olimpijskih idealov, solidarnosti in jeklene volje, v tem času pa bo obiskala vseh 212 slovenskih občin, nosilo jo bo prek 5000 tekačev.

Slovenska bakla
Slovenska bakla
OKS

Sprva so pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) načrtovali pot bakle v 74 dnevih za prav toliko olimpijskih medalj, ki so jih doslej osvojili slovenski športniki, sedaj pa bo potovala nekaj dni več: 81.

Na zemljevidu preverite, kdaj bo bakla v vaši bližini: 

zemljevid olimpijske bakle
zemljevid olimpijske bakle
oks

Eno izmed prej omenjenih slovenskih olimpijskih medalj je osvojila nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar, ambasadorka bakle in olimpijska prvakinja leta 2012 v Londonu. "Veselim se že poti bakle, bo zanimiva in zabavna, ljudje pa se nam bodo lahko pridružili tudi virtualno," je nekdanja judoistka povabila k spremljanju plamenice.

"Priprave na OI potekajo z veliko željo, da bi se čim več panog uvrstilo v slovensko olimpijsko reprezentanco. Naša želja je tudi, da olimpijski duh prenesemo v vsa slovenska okolja, kjer šport tudi nastaja in obenem vse tudi povezuje," pa je ob tem izpostavil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

slovenska bakla
slovenska bakla
SIJ OKS

"Projekt slovenske bakle smo začeli pred letom in pol. Prestavitev OI za leto dni nam je dala čas za dodatni razmislek, kako ga bomo izpeljali. Bakla bo obiskala vse slovenske občine, kjer je bil odziv pozitiven zaradi posebnih olimpijskih čustev in oživljanja rekreacije na lokalni ravni. Tam se bodo naši najboljši športniki srečevali z otroki in drugimi prebivalci v promociji zdravega življenjskega sloga," je pojasnil podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Tradicionalni olimpijski ogenj za letošnje OI je svojo pot v Fukushimi na Japonskem začel 25. marca, po natanko 121 dneh pa bo prispel v Tokio, kjer se bo 23. julija začel največji letošnji športni dogodek na svetu. Olimpijska bakla bo obiskala 859 japonskih mest, nosilo jo bo okrog 10.000 prostovoljcev.