boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Šport Ljubljana

Olimpijske novice OKS

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
16.12.2016 20:26

Novice Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) številka 47.

Na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so 16. decembra potrdili delavni in finančni načrt za prihodnje leto, ko je predvideno 6,597 milijona evrov prihodkov in odhodkov; največ slednjih, 4,6 milijona, bo namenjenih s športom povezanimi projekti. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je po predstavitvi uresničevanja volilnega programa dobil zaupnico. Trideset odstotkov prihodkov bo OKS v neolimpijskem letu pridobil iz javnih virov, večino pa iz sponzorskih dogovorov. Če bi se zaradi negotovih virov financiranja sredi leta pokazalo, da predvidenega denarja do konca leta v celoti ne bo, potem bodo že tedaj pripravili rebalans proračuna.
Ob 25-letnici samostojnega slovenskega olimpijskega dela sta posebni priznanji dobila slovita telovadca in individualna ustanovitelja OKS, Miroslav Cerar ter posmrtno Leon Štukelj, častni listini pa sta dobila ta čas najstarejši slovenski olimpijec Marko Račič, ki je nastopil na olimpijskih igrah 1948 v Londonu, ter Nina Vehar ob zaključku kariere.

Zakon o športu bodo člani skupščine pregledali do torka in se nato do njega opredelili. Po besedah direktorja direktorata za šport Bora Štrumblja so skušali po dolgotrajnem procesu "presekati vse skupaj" in tako naj bi šel zakon 22. decembra v odločanje na vlado, potem pa se bodo do njega opredeljevali še poslanci v državnem zboru. Med drugim odškodnin za prestope amaterskih športnikov ne bo, za poklicne pa se prestopi staršem ne bodo zaračunavali, klubi pa bodo lahko dobili odškodnine kot nadomestilo za vzgojo. Dobitniki olimpijskih in paraolimpijskih medalj ter odličij s šahovskih olimpijad in olimpijad gluhih ter s svetovnih prvenstev olimpijskih športov bodo ob Bloudkovih nagrajencih za življenjsko delo upravičeni do izjemnih pokojnin.

Gabrovec je na polovici svojega mandata predstavil uresničevanje volilnega programa, s katerim je natanko pred dvema letoma na čelu OKS nasledil prvega in pred tem edinega predsednika slovenskega olimpijskega gibanja Janeza Kocijančiča. Gabrovec je med drugim kot pomembne premike navedel ustanovitev Fundacije za financiranje športnikov iz socialno šibkih okolij, Olimpijski strokovni center, ki ga želijo pretvoriti v nacionalni inštitut za šport, razvoj mreže panožnih nacionalnih centrov in projektov športa za vse, uveljavite regijskih pisarn in večanj vloge civilne športne sfere.