nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Erzurum

Olimpijski festival evropske mladine

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
13.02.2017 05:29

Turški Erzurum od danes pa do petka, 17. februarja gosti olimpijski festival evropske mladine. Gre za športnike iz 49 evropskih držav, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem (približno 2500 udeležencev) in zimskem festivalu (sodeluje približno 1300 udeležencev). Slovenijo bo tokrat na zimskem tekmovanju zastopalo 41 športnikov.

Mladi športniki si na tem festivalu nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair-playa in novih prijateljstev. Ambasador slovenske ekipe v Erzurumu je kanuist Anže Berčič, zastavonoša na odprtju festivala je bil v nedeljo Nejc Naraločnik, ekipo pa vodi Nina Jovan. Med prvimi se bodo za odličja borila dekleta v veleslalomu, tekači in tekačice v klasični tehniki in deskarji ter deskarke na paralelnem veleslalomu.

Olimpijski festival evropske mladine, na katerem nastopajo športniki, stari med 15. in 18. letom, ima otvoritveno in zaključno slovesnost, kjer se mladi športniki posamezne države predstavijo s svojo zastavo. Med igrami gori olimpijski ogenj in tako športniki kot tudi sodniki izrečejo vsak svojo zaprisego. V čast najboljšim v posameznih disciplinah organizator ob podelitvi priznanj zaigra himno zmagovalca in dvigne nacionalne zastave najboljših treh tekmovalcev.

V Erzurumu bo tokrat v devetih športih nastopilo približno 800 športnikov in športnic iz 40 držav. Slovenske barve bo predstavljalo 66 članov, od tega 41 športnikov (24 športnikov in 17 športnic). Slovenski športniki bodo tekmovali v alpskem smučanju, biatlonu, curlingu, umetnostnem drsanju, smučarskih skokih, deskanju na snegu, smučarskih tekih in hitrostnem drsanju, predstavnikov Slovenija nima edino v hokeju.


Uradna spletna stran iger je eyoferzurum2017, tekmovanju pa bo moč slediti tudi na Twitter profilu @eyof2017erzurum, Facebooku in Instagramu eyof2017erzurum.

Slovenska reprezentanca na zadnjem zimskem Olimpijskem festivalu v Voralbergu leta 2015 osvojila dve kolajni, po eno zlato in srebrno.