franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport Lizbona

Portugalska - Slovenija 26:26 (9:11)

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
06.11.2016 17:51

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v svoji drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem danes v Lizboni igrala neodločeno s Portugalsko 26:26 (11:9). Kvalifikacije se bodo nadaljevale v začetku maja prihodnje leto, ko se bo Slovenija dvakrat pomerila z Nemčijo.

(foto: Facebook)

Portugalsko danes trese prava športna mrzlica, a razlog za to ni bilo gostovanje slovenske rokometne reprezentance v Lizboni, temveč nogometni obračun med Portom in Benfico. Globoko v senci tradicionalnega nogometnega dvoboja na stadionu Dragao v Portu so slovenski rokometaši v portugalski prestolnici večji del prevladovali, na koncu pa osvojili točko. Izenačujoči gol je po sedemmetrovki po izteku igralnega časa prispeval Gašper Marguč.

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović pred tekmo s Portugalci ni skrival zaskrbljenosti, ker je v Lizbono prispel brez štirih nosilcev igre. Odsotnost ideologa Uroša Zormana in vratarja Gorazda Škofa mu zaradi dovolj širokega nabora igralcev na teh dveh položajih niti ni povzročalo toliko sivih las, bolj ga je skrbela odsotnost Mateja Gabra in Darka Cingesarja, dveh pomembnih členov v njegovi obrambni verigi. A že uvodne minute so pokazale, da je bil strah odveč, saj njegovi izbranci niso ponovili napak z nedavne tekme proti Švicarjem v Velenju, od prve minute so zaigrali resno, zavzeto in agresivno.

Uvodna Vujovićeva postava - vratar Primož Prošt, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, krožni napadalec Blaž Blagotinšek, zunanji igralci Jure Dolenec, Dean Bombač in Nik Henigman - se je zaradi neuigranosti sprva nekoliko lovila in v šesti minuti zaostala z 0:2, a zavoljo pravega pristopa že v 11. minuti povišali na 4:3. Izključitev Dolenca in nekaj napak v organizaciji igre so jih pahnili v zaostanek dveh golov (5:7), ob igralcu več na igrišču pa je kapetan Vid Kavtičnik v 17. minuti svoje soigralce vnovič popeljal do vodstva z 8:7.

V zadnjih desetih minutah prve polovice tekme se je na tukajšnjem igrišču odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, obe izbrani vrsti sta večji poudarek namenili obrambnim nalogam, majhno število zadetkov zgovorno priča o tem, v teh okoliščinah pa so se bolje znašli Slovenci in se na polčas podali z dvema goloma prednosti (11:9).


Vujović si je - ob zavzeti igri njegovih varovancev - pustil kar veliko manevrskega prostora za drugo polovico tekmo, na voljo je imel številne popolnoma sveže igralce, predvsem Blaža Janca in Miho Žvižeja, ki je danes praznoval 29. rojstni dan, pa tudi drugi igralci se zavoljo pogostih menjav - izjema je le edini levi krilec Kodrin - niso posebej utrudili.

Vse te slovenske "skrite rezerve" je v drugi polovici uporabil, njegovi varovanci so v začetku povišali na 12:9, z manjšimi nihanji v svoji igri pa gostitelje vseskozi imeli pod nadzorom. Na poti do zmage jih niso zmedle niti občasne portugalske menjave obrambnih sistemov, vse do konca dvoboja so bili za korak pred gostitelji in jih s pravočasnimi prebliski Janca, Dolenca, Kavtičnika ali Prošta na varni razdalji vse do 57. minute, ko je po seriji neumnosti in dveh izključitvah - eno je dobila tudi slovenska klop - zaostala za gol (24:25).

V kaotični in razburljivi končnici je bila Slovenija na robu poraza, latvijska sodnika pa sta v samih izdihljajih tekme po rdečem kartonu Fabia Antunesa dosodila sedemmetrovko, ki jo je realiziral Marguč za končnih 26:26.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale v začetku maja prihodnje leto, ko Slovenijo čakata dve tekmi z Nemčijo. Zadnji dve kvalifikacijski tekmi bosta v prvi polovici junija, ko se bo s Švico pomerila v gosteh, s Portugalsko pa na domačem igrišču. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili najboljši dve najboljši izbrani vrsti iz skupine 5.