franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport Amsterdam

Šest slovenskih finalnih uvrstitev na EP v Amsterdamu z bronom kronal Renner

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
10.07.2016 16:46

Devetnajstčlanska slovenska atletska reprezentanca je evropsko prvenstvo v Amsterdamu zapustila s šestimi finalnimi uvrstitvami, dvema več od načrtovanih, ter bronastim odličjem Roberta Rennerja, obenem pa se je večina prebila vsaj v drugi del tekmovanja. Bronasti Renner se danes vrača v domovino, na Brniku naj bi bil predvidoma ob 22.30.

(FOTO: Facebook)

Dvaindvajsetletni slovenski rekorder Robert Renner iz celjskega Kladivarja je v petek v skoku s palico osvojil tretje mesto in na sobotni slovesnosti prejel bronasto medaljo, osmo slovensko odličje na prvenstvih stare celine in prvo po desetih letih.

Luka Janežič je bil peti na 400 m, Martina Ratej šesta v metu kopja, Maruša Černjul je delila deveto mesto v skoku v višino, vsi omenjeni so člani celjskega Kladivarja, deseta pa je bila Veronika Domjan (Ptuj) v metu diska. V finalu skoka s palico je brez izida ostala Tina Šutej (Mass), ki ni preskočila začetne višine.

Po osvajanju odličij v mlajših kategorijah, nekdanji mladinski svetovni prvak je bil lani med drugim zlat na EP do 23 let, je Renner kljub mladosti dokazal tekmovalno zrelost že lani z uvrstitvijo v finale na SP v Pekingu, tokrat pa je dosežek v disciplini, v kateri v svetovnem vrhu prevladujejo tekmovalci iz stare celine, še nadgradil. Z obema rokama je pograbil priložnost, ki se je pokazala po podcenjevanju tekmecev in slabih vremenskih razmer svetovnega rekorderja in aktualnega olimpijskega zmagovalca Francoza Renauda Lavillenieja. Potem ko je leta 2010 osvojil tri zaporedne evropske naslove, je tokrat prvič skakal šele na 5,75 m, ko so drugi že končali, vendar je letvico trikrat podrl in odličje je odšlo v Slovenijo k varovancu trenerja Milana Kranjca prav v desetem letu njunega medsebojnega sodelovanja.


"Sploh še nisem doživel te medalje, iz izkušenj od prej vem, da jih začnem ceniti, ko vsi drugi na to že malo pozabijo. Ostajam na realnih treh, za take uspehe bo treba še naprej trdo delati in vztrajati naprej. Toda vesel sem že sedaj, danes je poseben dogodek, ki ga nisem doživel in sem bil kar ponosen nase, ko sem dobil medaljo. V mlajših kategorijah so že igrali slovensko himno, toda kaj takega še nisem doživel. Na trgu pred stadionom je bilo veliko ljudi in na Amsterdam bom ohranil res lep spomin. Polovica slovenske reprezentance je v današnjih zgodnjih jutranjih urah že odpotovala v domovino, zato priložnosti za dolgo proslavljanje ni bilo, sezona bo še dolga, saj je pred mano čez mesec dni še glavna tekma, olimpijske igre," je po podelitvi povedal Celjan Renner.

Dve leti mlajši Luka Janežič je na 400 m osvojil peto mesto (45,65) in dokazal, da sodi v evropski vrh teka na stadionski krog. Štiriintridesetletna Martina Ratej je v metu kopja zasedla šesto mesto (60,65 m), kljub izenačenju svoje najboljše uvrstitve na velikih tekmovanjih pa ni bila zadovoljna, tudi zato, ker na treningih redno premaguje tokrat bronasto Hrvatico Saro Kolak, ki jo vadi trener Ratejeve Andrej Hajnšek.

Devetnajstletna Veronika Domjan je v metu diska zasedla deseto mesto (58,12 m) in je v kvalifikacijah dosegla nov slovenski rekord (60,11 m). Mesto višje je bila druga debitantka na velikih tekmah, uspešna 24-letna študentka Maruša Černjul. V ZDA bo po OI v Riu opravljala magisterij, tokrat pa je v finalu skoka v višino končala na 1,89 m. Šesta slovenska finalistka Tina Šutej v skoku s palico ni preskočila začetne višine 4,35 m in je ostala brez izida.

Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec je v polfinalu teka na 100 m s 15. izidom (11,55) končala z nastopi na tem EP, na katerem je bila na 200 m deseta (23,17) ter je za tri stotinke zgrešila finalni nastop. Slovenski rekorder Žan Rudolf je v polfinalu na 800 m dosegel 16., zadnji izid (1:54,49) in bil razočaran. V polfinalu sta tekli tudi Marina Tomič, ki je bila na 100 m ovire 20., (13,32), in Sabina Veit na 200 m, kjer je zabeležila 24. izid (23,72).