IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Šport Podgorica/Ljubljana

Slovenke so evropske prvakinje divizije B

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.07.2016 05:29

Slovenska košarkarska reprezentanca deklet do 20 let je evropska prvakinja divizije B! Na prvenstvo, ki je v minulih dneh potekalo v črnogorski prestolnici Podgorici, se je podala skromno, tam pa nato pokorila celotno konkurenco. V finalu je z 62:45 ugnala Litvo.

FOTO: KZS/Aljaž Močnik

Annamaria Prezelj, ki je k uspehu na zadnji tekmi pristavila 16 točk, je bila izbrana v najboljšo peterko in proglašena za najkoristnejšo posameznico evropskega prvenstva. V povprečju je sicer na tem prvenstvu dosegala po 18,4 točke in 4,8 podaje, s čimer je bila najboljša strelka in druga podajalka tekmovanja.

Slovenska vrsta se je na tekmovalna prizorišča v tej starostni kategoriji vrnila po dolgih 10 letih, potem ko je med leti 2000 in 2006 petkrat neuspešno iskala preboj med evropsko elito. Že takoj po vrnitvi je pripravila zgodovinski uspeh, saj je to prva zlata medalja ženskih reprezentanc. Poprej je po odličju uspelo poseči le izbrani vrsti do 18 let, ki je leta 2009, prav tako v diviziji B, osvojila srebro. Trener je bil tudi tedaj Damir Grgić.

Letošnji reprezentanci še zdaleč ni bilo postlano z rožicami. Glavni trener Grgić, ki sila uspešno krmari tudi voz ženske članske reprezentance, je prejel kar nekaj odpovedi sodelovanja. A dvanajsterica deklet, ki se je odločila zastopati barve svoje domovine, je znala tudi zato še bolj stopiti skupaj. Ustvarila se je neverjetna povezanost in enotnost, na vsakem koraku pa je bilo moč začutiti val pozitivne energije, ki jih je gnala tudi skozi vse težke preizkušnje.

Ta dekleta so zmagovalke. Nikakor pa ne le na košarkarskem igrišču, kjer so dokazala, da se znajdejo fantastično. Potrebno je bilo veliko odrekanja, saj nobena izmed njih zaradi igranja košarke ne zapostavlja izobraževanja. Vseh devet deklet, ki so v svojih srednjih šolah opravljale maturo, so to opravile z odliko. Izkazala se je tudi edina študentka, ki je tekom priprav uspešno zaključila letnik na fakulteti.

Potem ko je slovenska vrsta tihi cilj pred odhodom v Podgorico, uvrstitev v divizijo A, kjer bo prihodnje leto nastopala med najboljšimi 16 reprezentancami Evrope, izpolnila že z izjemno polfinalno zmago nad Madžarsko (66:56), je nastop v finalu prinašal veliko lažje psihično breme. A motivacija med košarkarskimi junakinjami je bila na tej tekmi morda še za odtenek večja, kot vselej poprej. Litvanke so bile namreč edine tekmice, ki so premagale Slovenijo. Na zadnji tekmi drugega dela, ki sicer ni odločala o ničemer, so bile boljše s 77:66.
Finalni dvoboj je pri obeh reprezentancah v uvodu sjal obilo nervoze, saj je bil po sedmih minutah rezultat poravnan na 4:4. Za tem se je igra razživela. Litovke so na parketu imele pobudo, a so jim slovenska dekleta vseskozi dihala za ovratnik. Po prvem polčasu so zaostajale z 20:24, pri čemer se je kot prava kapetanka izjemno izkazala Alma Potočnik (23 točk, 9 skokov, 4 prid. žoge, 2 podaji), ki je v tem obdobju dosegla devet točk, ob tem pa nadvse uspešno krmarila slovensko barko.

Naša dekleta so svoj trenutek nato doživela v drugi polovici tretje četrtine, ko so v obrambi zaigrale zares fantastično. Prezljeva je najprej izid poravnala na 29:29, nato pa zadela pet prostih metov, s katero je slovensko reprezentanco popeljala na 38:33. Ta od tedaj dalje vodstva ni več izpustila iz rok, vsega pa je bilo konec dobre štiri minute pred koncem, s trojko Larise Ocvirk (5 točk, 17 skokov, 3 prid. žoge) za 50:38.

EP DIVIZIJE B, FINALE:
Nedelja, 17. julija:
SLOVENIJA : LITVA 62:45 (6:12, 14:12, 18:9, 24:12)
Slovenija: Belak, Potočnik 23 (9 skokov), Jakovina 2, Zupan, Gwashavanhu 7 (8 skokov), Prezelj 16, Mlakar, Lešek 2, Vujačić 4, Ocvirk 5 (17 skokov), Stefanoski 3, Brdnik.

Izjave po tekmi - Damir Grgić, glavni trener reprezentance deklet U20:
"Izjemno sem ponosen na dekleta. Na evropsko prvenstvo smo se podali skromno, pa vendar z veliko željo po dokazovanju. Dekleta so prikazala izjemno energijo, ki nas je gnala od prvega dne priprav, na prvenstvu pa nato igrala najlepšo ter najboljšo košarko. Ta dosežek je zgodovinski uspeh, saj so za nami zaostale tudi nekatere ekipe, ki bi resno konkurirale v diviziji A. Še enkrat bi se rad zahvalil dekletom, ki so se odzvala našemu vabilu v reprezentanco, in celotnemu štabu za izjemno predanost pri svojih nalogah. Tvorili smo res odlično ekipo. Posebna zahvala gre tudi Košarkarski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila vrhunske pogoje za pripravo. Nikakor pa ne morem mimo navijačev, tistih, ki so nas presenetili s prihodom v Podgorico, kot tudi tistih, ki ste za nas stiskali pesti v domovini. Hvala vam iz dna srca!"

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
"Vseskozi se v slovenski ženski košarki govori o nadarjeni generaciji letnika 1997. Mislim, da smo v Podgorici, ob izredno pomembni pomoči dveh leto starejših in ene leto mlajše soigralke, dekleta dokazala, zakaj so nam dodelili ta naziv. Na vsaki tekmi smo znale stopiti skupaj in za barve naše države dajale zadnje atome moči. Gledale smo proti cilju, uvrstitvi v divizijo A, in si močno želele, da bi ga dosegle. Osvojile smo divizijo B, prihodnje leto prihajamo korak višje!"