stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Šport Ulricehamn

Slovenska štafeta v Ulricehamnu do olimpijske vozovnice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.01.2017 13:32

V švedskem Ulricehamnu so se na novi tekmi svetovnega pokala dekleta tokrat merila na štafetni preizkušnji. Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt in Alenka Čebašek so svojo nalogo opravile zelo dobro.

Kot prva je na 5 km razdalji v prosti tehniki tekla Lampičeva, ki je vseskozi držala stik z najhitrejšimi in predala kot tretja le s sekundo zaostanka za prvo norveško ekipo. Svojo nalogo je dobro opravila tudi druga naša, Višnarjeva, ki je sicer izgubila nekaj časa, na koncu pa je štafeto predala kot peta z 18,5 sekundami zaostanka za Norveško I. Potrebno je poudariti, da so se Norvežanke, tekla je Heidi Weng, odlepile od tekmic, saj so bile razlike od druge do šeste reprezentance minimalne, le 2 sekundi.

Kot tretja je za naše tekla Einfaltova, ki se ji je poznala utrujenost, potem ko je na razdalji tekla že včeraj. Einfaltova je predala z zaostankom 58,8 sekund na šestem mestu, tokrat so bile razlike že večje. Norveška je zanesljivo vodila, za drugo mesto je potekal boj med prvo švedsko, nemško, drugo norveško in prvo ameriško ekipo. Kot zadnja je za naše tekla Čebaškova, ki je včeraj na še enkrat daljši razdalji osvojila zelo dobro 18. mesto. Čebaškova ni veliko izgubila v primerjavi z Norvežanko Marit Björgen, le osem sekund in je Sloveniji v ciljnem sprintu pritekla odlično sedmo mesto, potem ko je ugnala drugo švedsko ekipo in zaostala za Finsko. Zanesljivo so zmagale Norvežanke pred Nemkami in Švedinjami. S sedmim mestom, v pokal narodov bo odšlo šesto, ker so pred našimi končale še dekleta, ki so tekla za drugo ekipo Norveške, je naša ekipa izpolnila normo za nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto.

"Sedmemu mestu se, po kar nekaj letih, ne sme gledati v zobe, še posebno, če vemo, da je bila pred nami še druga norveška štafeta, kar pomeni, da smo bili v pokalu narodov šesti. S tem smo izpolnili normo za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Pjongčangu. Ana je začela suvereno, odločno in potem, ko ostale tekmovalke vidijo, da je ta pozicija visoka, je to velika motivacija tudi za njih in enostavno si potem tudi same želijo nadgraditi delo svoje predhodnice, ki je bila pred njo na smučini. Mislim, da je puncam danes to zelo dobro uspelo, morda je škoda le Lee, ki je nekoliko popustila. Na koncu so vse štiri zelo zadovoljne, tudi skupni zaostanek, nekaj več kot minuto, je dober. S tako miselnostjo in predvsem pohvala servisu za vrhunsko, vrhunsko pripravljene smuči, se lahko s to štafeto nadejamo še boljših rezultatov. Vse so zadovoljne, ni nikakršnega obtoževanja za morda malce slabši nastop Lee. Genaralno smo vsi zadovoljni z nastopom, prvi cilj, ki smo si ga postavili, je bil izpolnjen," je po tekmi razmišljal Nejc Brodar, pomočnik glavnega trenerja in vodja servisa, ki je nato pokomentiral še število prijavljenih štafet na štartu: "To, da sta na štartu po dve štafeti pri večjih nacijah, je povsem razumljiva zadeva. Imajo toliko tekmovalcev, da si to lahko privoščijo. Pri ostalih, ki nimajo štefet, kot Avstrija, Poljska in še kdo, pa nimajo toliko tekmovalcev, ki bi bili sposobni tekmovati na navišjem nivoju. Meni osebno je to nepomemben podatek, morda za prihodnost teka ja, a tisti najboljši bodo vedno na štartu in v kolikor želiš dosegati dobre uvrstitve, potem je potrebno premagati tudi najboljše. Ti bodo vedno na štartu in to je edini ključ do uspeha."

Karavana svetovnega pokala ostaja na Švedskem, naslednji teden bo v Falunu na sporedu sprint v prosti tehniki in tek v klasiki na 15 oz. 30 kilometrov, ki se ga naši ne bodo udeležili. Danes se v domovino od naših vračata Einfaltova, ki odhaja na svetovno prvenstvo do 23 let v ZDA in Višnarjeva, ki bo odšla na trening na Norveško, ekipi pa se bo znova pridružila v četrtek. Lampičeva in Čebaškova jutri potujeta naprej v Falun, kjer jih čaka nekaj treninga, nato pa se bo ekipi konec tedna pridružila še Vesna Fabjan.