stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Dunaj

Smučar Benjamin Raich končal športno pot

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
10.09.2015 15:50

Avstrijski alpski smučar Benjamin Raich je končal športno pot, na kateri je bil od leta 1999 v svetovnem vrhu, bil je dvakrat olimpijski zmagovalec in trikrat svetovni prvak, v 18 sezonah je dosegel 36 zmag v svetovnem pokalu, ob tem pa je osvojil enega velikega za skupno in šest malih kristalnih globusov za zmage v posameznih disciplinah.

"Danes sem potegnil črto in se kot tekmovalni alpski smučar upokojil. Napočil je ta čas, z veseljem se oziram nazaj in še bolj veselo pričakujem to, kar mu bo prineslo nadaljevanje življenja," je dejal Raich.

Dobro desetletje je njegova življenjska sopotnica prav tako zelo že tekmovalno upokojena uspešna alpska smučarka Marlies Schild, ki ima 39 zmag v svetovnem pokalu in s katero se je aprila letos poročil in kmalu pričakujeta tudi naraščaj.


Ko je Reich marca 1996, kot novopečeni mladinski svetovni prvak na finalu svetovnega pokala v Lillehammerju opravil svoj prvi nastop v tem tekmovanju, so bili aktivni še zvezdniki Italijan Alberto Tomba, Marc Girardelli iz Luksemburga in Norvežana Lasse Kjus in Kjetil-Andre Aamodt. Slednji je za Reichom drugi po skupnem številu osvojenih točk v svetovnem pokalu.

Prvo zmago v svetovnem pokalu je potem dosegel januarja 1999 na slalomu v Kranjski Gori. Skupaj je zbral 14 medalj na velikih tekmovanjih, 227 uvrstitev med prvo deseterico v svetovnem pokalu, od tega 28 zmag v tehničnih disciplinah,sedem v kombinaciji in eno v superveleslalomu. Njegovo najuspešnejše tekmovanje je bilo februarja 2005 na SP v Bormiu, kjer je osvojil pet medalj, od tega prvi mesti v slalomu in kombinaciji. V tem času je v obdobju 14 mesecev osvojil skupno zmago leta 2006, ko je v Torinu postal tudi olimpijski zmagovalec v slalomu in veleslalomu. Štiri leta prej je bil bronast na OI v slalomu in kombinaciji.