stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport

Stražan bo dvigoval uteži v Katarju

Piše: R.K.

Čas objave:
07.12.2023 06:56

David Birk, 23. letni Stražan, šele drugo leto trenira olimpijsko dvigovanje uteži in se udeležuje ligaških in državnih tekmovanj. Njegovi treningi potekajo 7 dni na teden, približno tri ure na dan, v športnem centru Dolgi most v Ljubljani in Novem mestu. Je študent podiplomskega magistrskega programa Elektrotehnike v Ljubljani.

David je september 2023 preživel na Kitajskem, v mestu Shenzhen, kjer se je pripravljal na svetovno tekmovanje v Katarju. Treningi so potekali pod vodstvom nekdanjih profesionalnih dvigovalcev državnega in svetovnega ranga Kitajske. Priprave so bile na zelo visokem nivoju, včasih tudi dvakrat dnevno. Učenci športne šole Shenzhen, s katerimi je treniral, so prav tako znani izvrstni dvigovalci na svetovni ravni.

Čeprav je večino časa preživel v dvigovalnici je uspel podrobneje spoznati Kitajsko in njeno kulinariko. Poleg raziskovanja mesta Shenzhen, ki ima 13 milijonov prebivalcev, ga je pot ponesla na srednjo šolo za tuje jezike. To je bila ena izmed glavnih 5 mednarodnih srednjih šol na Kitajskem. Dijakom je predstavljal olimpijsko dvigovanje uteži v sklopu športne vzgoje. Kitajska mu ostaja v lepem spominu in komaj čaka na naslednje intenzivne priprave.

4. junija 2023 se je udeležil tekmovanja Pokal Slovenije in osvojil 3. mesto v skupnem seštevku. Uspelo mu je dvigniti 115 kg potega in 141 kg naloga in sunka. Pred kratkim, 15. oktobra 2023, si je ponovno priboril naslov državnega prvaka med člani, v kategoriji do 81 kg. Za zmago je zadostovalo 109 kg potega in 135 kg naloga in sunka. Z rezultati iz Pokala Slovenije je pridobil možnost za uvrstitev na svetovno tekmovanje v Dohi, Katarju.

David se je v Katar odpravil na svoj 23. rojstni dan, 6. decembra. Tekmovanje IWF Grand Prix II bo potekalo od 2.-14. decembra 2023. V moški konkurenci je prijavljenih kar 431 tekmovalcev, v ženski pa 374. Tekmovanje v Katarju je še eno izmed zadnjih velikih tekmovanj pred Olimpijskimi igrami 2024, v Parizu. Pričakujemo lahko izjemne boje za prvih 10 mest v vsaki težnostni kategoriji.

Njegove podvige v Dohi lahko v živo spremljate v soboto, 9. 12. 2023, na uradnem YouTube profilu International Weightlifting Federation.