volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport Pariz

V polfinalu rokometnega SP Norveška, Francija, Slovenija in Hrvaška

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.01.2017 05:12

Po včerajšnjih četrtfinalnih bojih na rokometnem svetovnem prvenstvu so znane vse udeleženke polfinala, ki se bodo borile za medalje. Med najboljše štiri na svetu so se prebili Norvežani, gostitelji in branilci naslova Francozi, Slovenci ter Hrvati. Polfinalna para sta Norveška - Hrvaška in Francija - Slovenija.

Madžari so v osmini finala premagali olimpijske prvake Dance, še enega koraka v boju za medalje pa nato niso zmogli. Norvežani so izjemno dobro začeli dvoboj in že v šesti minuti ušli na 6:1, začetni zaostanek pa so Madžari neuspešno naskakovali ves prvi polčas. V nadaljevanju se je tekma odvijala v podobnem ritmu. V 45. minuti je bila razlika za razigrane Norvežane že + 10 (26:16) in jasno je bilo, da bodo Madžari zelo težko prišli do preobrata. Ob koncu so poraz sicer precej ublažili, dvomov o tem, kdo bo šel v boj za medalje, pa ni bilo. Na koncu je bilo na semaforju 28:31.

V drugi tekmi je 28.000 gledalcev na stadionu Pierre Mauroy v Lillu videlo zmagoslavje domače ekipe. Bolje so začeli gostitelji in vodili večji del prvega polčasa. Toda po 13:11 se je ustavilo, Švedi pa so zadeli trikrat zaporedoma in prišli do vodstva. V začetku drugega dela so Francozi stopili na plin. Kentin Mahe je bil nerešljiva uganka za obrambo Švedske, sredi drugega dela pa se je tehtnica spet krepko nagnila na stran domače zasedbe, ki je povedla s 23:20. A oddahniti si domači niso mogli, Švedi so se takoj vrnili, že nekaj minut zatem je bilo po zaslugi treh golov Jerryja Tollbringa 26:25 za Švede. Sledila je nova mini serija Francije, Nedim Remili je dosegel dva gola in šest minut pred koncem je bilo na semaforju 29:26. Švedi so nato poskušali vse, da bi se še enkrat približali, toda gol prvega zvezdnika domačih Nikole Karabatića za 32:29 minute pred koncem je že pomenil veliko slavje.

Pri Francozih je Mahe dvoboj končal pri devetih golih, Remili jih je dodal šest, za Švede pa je bil najbolj učinkovit Jim Gottfridsson s sedmimi, pri petih je ostal Nilsson.

Poleg slovenske tekme v Parizu, ki je postregla z zmago proti Katarju z 32:30, so istočasno vstopnico za polfinale iskali še Španci in Hrvati v Montepllierju. Začetek je bil izenačen, tudi pretežni del prvega polčasa sta se ekipi menjavali v vodstvu oziroma si nista priborili večjega naskoka, ki bi omogočal mirno nadaljevanje. Ob koncu so bili Španci tisti, ki so lovili tekmece, a ne tudi ujeli; Hrvaška pa je z golom v zadnji sekundi polčasa še prišla na + 2 (17:15). Že v prvem polčasu sta svojo tekmo igrala Marko Mamić (8 golov) in Angel Fernandez (6).

V odločilnem nadaljevanju je Hrvaška s tremi zaporednimi goli prišla že do lepe prednosti (21:16) v 35. minuti. A povsem zlahka ni šlo; Španija je izkoristila slabše nadaljevanje in dolg strelski post tekmecev ter v 53. minuti izenačila na 28:28. Odločilnega koraka pa nato ni zmogla, Hrvaška je spet povedla za dva, Španija je še znižala, za morebitni podaljšek pa je igralcem s Pirenejskega polotoka po zapravljenem zadnjem hrvaškem napadu zmanjkalo časa in končni izid je bil 30:29.

Najboljša strelca svojih ekip sta izkupičku iz prvega dela v drugem dodala še po en gol, Mamić je končal pri devetih, Fernandez pri sedmih.

Francija in Slovenija se bosta za finale borila v četrtek ob 20.45, Norveška in Hrvaška pa ob isti uri dan pozneje.