Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Šport Doha

VIDEO: Ganljivo srečanje malega in velikega Messija

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.12.2016 06:38

Pred meseci je nogometni svet ganila prisrčna, pa tudi malo žalostna zgodba petletnega afganistanskega dečka, ki si je iz plastike naredil repliko dresa Barcelone in nanj napisal ime Messi s številko 10. Takšne zgodbe imajo ponavadi srečen konec: Mali Messi je včeraj v Dohi končno srečal svojega idola, Argentinca Lionela Messija.

Zgodba, ki se je razširila po spletu, je imela preprost začetek. Videoposnetek dečka, ki je očitno velik navijač Messija, a si je za igranje nogometa naredil dres kar iz plastičnih vrečk, je ganil številne ljubitelje športa po vsem svetu.

Ker je njegova družina zelo revna in ima v okolici nemirnega Kabula že sicer precej za preživetje pomembnejših skrbi, za nakup kakršnekoli majice ni bilo možnosti, malemu Murtazi Ahmadiju pa je zasilno rešitev izdelal starejši brat, 15-letni Homayoun. Slike in posnetke malega navijača Messija so nato januarja objavili na družbenih omrežjih, petletnemu navijaču pa so hitro nadeli vzdevek Mali Messi.

Nato pa se je "veliki" Messi, argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi, ki je tudi ambasador Unicefa, izkazal z lepo gesto. Mlademu navijaču je prek izpostave Unicefa v Ghazniju v provinci Kabul poslal dva dresa s svojo številko in imenom, oba podpisana, dodal pa še nogometno žogo. "Murtaza se kar naprej smeji, nenehno ponavlja: rad imam Messija," je ob takšnem razpletu dejala Denise Shepherd-Johnson, predstavnica Unicefa v tej državi, oče nadobudnega nogometaša Mohammad Arif Ahmadi pa je dodal: "Želim si, da moj sin nekoč postane Messi Afganistana." S slavo pa je prišla tudi negativna prepoznavnost pri lokalni mafiji. Oče malega Murtaze je povedal, da je družina prejela grožnje z ugrabitvijo, zato se je preselila v Pakistan, a se je zdaj vrnila domov in upa, da bo lahko ostala.


Malemu Messiju, ki je zdaj dopolnil že šest let, pa so se včeraj uresničile sanje. Messi se je namreč z malim dečkom tudi srečal, do snidenja je prišlo v Dohi, kjer je Barcelona z lokalnim klubom Al-Ahli odigrala prijateljsko tekmo. Poleg srečanja, ki so ga organizirali katarski prireditelji nogometnega svetovnega prvenstva 2022, sta Mali Messi in "veliki" Messi skupaj z roko v roki pred tekmo prikorakala na stadion Al-Garafa. Malemu se je smejalo do ušes in ostal je na igrišču z Messijem, dokler ga ni glavni sodnik tekme odnesel z igrišča in zapiskal za začetek. Barcelona je tekmo dobila s 5:3, mladi Afganistanec pa je dosanjal svoje sanje.

"Zelo sem srečen, da sem spoznal mojega junaka. Uresničile so se mi sanje, pravzaprav mislim, da še vedno sanjam," je ob srečanju z Argentincem navdušeno dejal šestletnik. In takole se je mali Messi podal na igrišče.