pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Šport Ljubljana

Vlada sprejela letni program financiranja športa za letos

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.01.2017 16:04

Vlada je na današnji seji sprejela letni program športa za letos, in sicer bo iz proračuna namenila nekaj nad 16 milijonov evrov za programske in razvojne naloge ter športno infrastrukturo, so sporočili po seji vlade.

Za šport mladih bo namenjenih 3,6 milijona evrov, za program vrhunskega športa dobrih 4,6 milijona evrov, 2,4 milijona za razvoj kadrov, usposabljanje in izobraževanje, za program zdrav življenjski slog pa 2,5 milijona evrov. Za strokovne naloge v športu je predvidenih 1,6 milijona, za zaposlovanje mladih diplomantov s področja športa 600 tisoč evrov, 800 tisoč evrov pa za obnovo športne infrastrukture v lasti lokalnih skupnosti. Za slednje bo dodatnih 2,8 milijona evrov na voljo v letu 2018.

"Poudarki so na športu otrok in mladine, vrhunskem športu, rekreaciji in športu invalidov. Sredstva bodo namenjena tudi za razvoj kadrov v športu in za zaposlovanje mladih diplomantov športnih smeri, v okviru zdravega življenjskega sloga bodo na voljo vsaj po dve dodatni šolski uri telesne vzgoje za mlade, denar pa bo na voljo tudi za usposabljanje strokovnega kadra v športu. Proračun je bil že pred sejo vlade usklajen in je bil soglasno sprejet. Tudi v prejšnjih postopkih sprejemanja ni bilo težav, ker se je upoštevalo priporočilo strokovnega sveta, da se čim več sredstev pridobi za šport. Za to si bomo na ministrstvu prizadevali tudi naprej, želimo, da se uresniči nacionalni program športa," je sprejetje letnega programa za STA pospremila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Ministrica je dodala, da zakon o športu, ki ga je vlada že potrdila, čaka na parlamentarno proceduro. Natančni urnik še ni znan, pričakujejo ga v sredini januarja.


Olimpijski komite Slovenije in športna sfera s sredstvi iz proračuna za šport niso zadovoljni, posebej zaradi izpada dveh milijonov pri Fundaciji za šport (FŠO). "OKS je zavzel stališče, da je na ravni države premalo denarja za šport, še posebej zato, ker je že nekaj mesecev znano, da bosta za letos zmanjkala dva milijona pri FŠO. Obljuba je bila, da bo skušala vlada zagotoviti manjkajoča sredstva v proračunu za leto 2017. Če se bo to zgodilo, bodo sredstva za šport ostala na isti ravni kot lani," je ocenil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

"Če bo vlada našla manjkajoči denar, kar bomo videli šele marca ali aprila, potem bo nadomeščen izpad. Ta je nastal zaradi posebne obdavčitve iger na srečo; 34 milijonov je dobila država v dveh letih iz vira, iz katerega se sofinancira šport. Denar je bil prerazporejen na druge postavke in ne v šport, ki bo izgubil po dva milijona v dveh letih, saj je lani FŠO postrgala vse razpoložljive vire, da je prišla do desetih milijonov letno. Torej, pridobile so druge dejavnosti, po najboljših izidih na mednarodni ravni v lanskem letu bodo športne zveze skorajda kaznovane, saj bodo dobile 20 odstotkov manj," je dodal Gabrovec.