franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

VOLITVE 22 Ljubljana

V nedeljo v 18 občinah izvolili tudi romske svetnike

Piše: STA

Čas objave:
22.11.2022 09:44

V občinah, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, so na nedeljskih lokalnih volitvah volili tudi romske svetnike. Izvolili so jih v 18 občinah, medtem ko bodo v Semiču in Lendavi volitve romskih svetnikov 15. januarja.

Romi so svoje svetnike v nedeljo volili v občinah Beltinci, Cankova, Črenšovci, Črnomelj, Dobrovnik, Grosuplje, Kočevje, Krško, Kuzma, Metlika, Murska Sobota, Novo mesto, Puconci, Rogaševci, Šentjernej, Tišina, Trebnje in Turnišče.

V Beltincih je bil izvoljen Dušan Horvat, v Cankovi Danijel Baranja, v Črenšovcih Ludvik Horvat, v Črnomlju Božo Rozman, v Dobrovniku Blanka Horvat, v Grosupljem Bojana Hudorović, v Kočevju Marjan Hudorovič, v Krškem Dejan Brajdič, v Kuzmi Darjan Cener, v Metliki Marjan Tudija, v Murski Soboti Darko Rudaš, v Novem mestu Duško Smajek, v Puconcih Dario Baranja, v Rogaševcih Alen Schwarz, v Šentjerneju Valentin Brajdič, v Tišini Danijel Kovač, v Trebnjem Matej Breznik in v Turnišču Mirko Šarkezi.



V Semiču in Lendavi volitev romskih svetnikov v nedeljo niso izpeljali, saj v za to določenem roku volilni komisiji v teh občinah nista prejeli nobene kandidature. Za 15. januar so zato razpisali nadomestne volitve.

Zakon o lokalni samoupravi določa 20 občin, v katerih imajo Romi svojega predstavnika v občinskem svetu. Volitve predstavnikov romske skupnosti so v Sloveniji prvič potekale leta 2002, potem ko je zakon o lokalnih samoupravi določil, da imajo Romi na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, v občinskem svetu najmanj po enega predstavnika.