stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zabavno Krško

1. Mednarodni filmski festival za otroke in mlade

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.10.2015 11:14

Danes se začenja prvi Mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko, ki poteka v enajstih kinematografih Art kino mreže Slovenije, tudi v Krškem.

Kinematografi bodo ponujali raznolik program otroških in mladinskih filmov, v vseh pa se bo festival začel z otvoritveno projekcijo nemško-francoskega filma Ko smo sanjali, ki tematizira odraščanje skupine mladostnikov v anarhističnem in tranzitnem letu 1990, kmalu po padcu Berlinskega zidu v nekdanji Vhodni Nemčiji. Film Andree Dresna je bil letos nominiran za zlatega medveda.

Projekt Film na oko, ki ga pripravlja Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo v sodelovanju z lokalnimi koproducenti, posebno pozornost namenja mladostnikom nad 15 let. Zanje so oblikovali sklop Nočna obzorja: izbor drznejših filmov, ki obravnavajo tabuizirane, prikrite ter zamolčane plati odraščanja.

Poleg osrednjih projekcij v Ljubljani, Celju, Izoli, Sežani, Novi Gorici, Domžalah, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Krškem, Velenju ter na Ptuju bodo pripravili tudi projekcije s filmsko-vzgojnimi programi za šolske skupine.

Organizatorji festivala so k sodelovanju so povabili tudi različne filmske festivale in društva, ki bodo občinstvu po vsej Sloveniji predstavili svoje izbore programov kratkih filmov. Program tako bogatijo Antropološki filmski festival otrok in mladih, mednarodni festival animiranega filma Animateka, hrvaški mednarodni filmski festival za otroke in mlade Kiki ter kratki filmi študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Poseben program so pripravili v Slovenski kinoteki, kjer bodo na ogled arhivski filmi, ki so otroke in mladino razveseljevali že pred mnogimi leti. S filmsko-vzgojnim programom bodo te poskusili približati tudi današnjemu mlademu občinstvu.

Program v Krškem:

SOBOTA, 3.10., 18:00 - OTVORITEV FESTIVALA
KO SMO SANJALI (15+) nočna obzorja
Als wir träumten
igrani film
Nemčija, Francija, 2015, 117 min.
Režija: Andrea Dresen
Scenarij: Wolfgang Kohlhaase, Clemens Meyer
Produkcija: Rommel Film
Igralci: Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman, Marcel Heupermann, Frederic Haselon
Spremljamo odraščanje skupine mladostnikov v anarhističnem in tranzitnem letu 1990 kmalu po padcu Berlinskega zidu v bivši Vhodni Nemčiji. Osvobojeni okov in zaljubljeni v techno glasbo se mladi v Leipzigu odločijo odpreti svoj klub. Film je posnet po istoimenskem romanu Clemensa Meyerya, vodilnega pisca mlade nemške generacije. Dresnova filmska adaptacija je bila nominirana za zlatega medveda na Berlinalu 2015.
Distribucija: FIVIA

NEDELJA, 4.10.
10:00 - RDEČI SLON: PROGRAM KRATKIH FILMOV (9+)
Program Slon vključuje kratke avtorske animirane filme, primerne za otroke, ki ga je pripravilo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta v sklopu njihovega Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.
Da bi program čim bolje prilagodili najmlajšim, je razdeljen na dva dela, ki se razlikujeta po vsebini in minutaži: Rumeni Slon je namenjen malčkom od 6. leta starosti, Rdeči Slon pa je za otroke od 9. leta starosti.
Podrobnosti o filmih si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.kd-krsko.si/kino/film-na-oko-rdeci-slon-program-kratkih-filmov

17:00 - NEVIDNI FANT (9+)
Il ragazzo invisibile
igrani film
Italija, Francija, 2014, 100 min.
Režija: Gabriele Salvatores
Scenarij: Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi
Produkcija: Indigo Film
Igralci: Ludovico Girardello, Valeria Golino, Fabrizio Bentivoglio, Fabrizio Bentivoglio, Christo Jivkov
Fantazijski film o nevidnem superjunaku, v stripovskem slogu.
Michele ima 13 let in živi v tihem obmorskem mestu. Ne bi mogli reči, da je priljubljen med sošolci, pa tudi briljanten učenec ali dober športnik ni. Vendar pa mu v resnici ni mar za to. Michele bi bil zadovoljen že, če bi mu uspelo pritegniti pozornost Stelle, ki jo med poukom kar naprej gleda, pri čemer ima občutek, da ga ona sploh ne opazi. Nekega dne monotonijo vsakdanjega življenja razbije neverjetno odkritje: Michele se pogleda v ogledalo in ugotovi, da je neviden. To je začetek najneverjetnejše dogodivščine v njegovem življenju.
Distribucija: FIVIA

PONEDELJEK, 5.10.

18:00 - PROGRAM KRATKIH ŠTUDENTSKIH FILMOV AGRFT (15+)

V sodelovanju z ljubljansko Akademijo za radio, film in televizijo smo pripravili izbor filmov študentov filmske režije.
Benjamin Katarina Morano, Slovenija, 2012, 28′ 45”, kratki dokumentarni film
Film spremlja 12 letnega avtista Benjamina, ki ni ujet v družbene norme in naučene vzorce obnašanja temveč se ravna po tem kako čuti. Benjamin je pristen in neposreden vendar ga okolica pogosto ne razume. Njegova ljubezen so vlaki in številke ter z mamo Majo tako veliko časa preživljata na Ljubljanski železniški postaji. Maja je voznica avtobusa in vožnja je hkrati tudi njena sprostitev. Obenem pa je tudi povezovalni člen med Benjaminom in njegovim bratom Tadejem, ki ima Benjamina rad vendar mu je z njim tudi težko.
Prespana pomlad Dominik Mencej, Slovenija, 2014, 19′ 59”, kratki igrani film
Svet za Jasno je naenkrat postal drugačen ali pa je bil tak že od nekdaj. Tega ne namerava ugotoviti, raje izkuša zdaj, takšen kot je. V istem početju spozna Perota, mlajšega fanta, ki ji je malo sumljiv, ampak ji je “kul” in skupaj se napotita k spoznanju, kako nepomembno je to kar je bilo in kar ju še čaka.
Maks Sara Kern, Slovenija, 2012, 15′ 26”, kratki igrani film
MAKS: Jz grem k babici. Tko sm se odloču in grem. Adijo.

TOREK, 6.10.

18:00 - TO KRASNO ŽIVLJENJE (15+)
La belle vie
igrani film
Francija, 2013, 93 min.
Režija: Jean Denizot
Scenarij: Jean Denizot, Frédérique Moreau
Produkcija: Mezzanine Films
Igralci: Zacharie Chasseriaud, Nicolas Bouchaud, Jules Pélissier, Solène Rigot
Šestnajstletni Sylvain in osemnajstletni Pierre že deset let skrivaj živita s svojim očetom Yvesom. Po ločitvi od njune matere je namreč Yves, potem ko mu sodišče ni dodelilo skrbništva nad otrokoma, dečka odpeljal stran od matere ter z njima odšel v oddaljeno Pirenejsko gorovje. A odraščati stran od vrstnikov je vse prej kot lahko, zato se fanta tu in tam odtihotapita v bližnjo vas in obiščeta tamkajšnjo diskoteko. Nekega dne pa se v vasi in bližnji okolici pojavijo letaki s fotografijami pogrešanih otrok, med katerimi sta tudi Sylvain in Pierre. Yves hoče s fantoma območje nemudoma zapustiti, a odhod jim prepreči Pierrovo nenadno izginotje. Sylvain je zavoljo bratove odsotnosti sprva nekoliko nebogljen, a kmalu ob bližnjem jezeru spozna ljubko dekle z imenom Gilda …
V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Ljubljani.

19:30 - OMAR (15+) nočna obzorja
Omar
igrani film
Palestina, 2013, 97 min.
Režija: Hany Abu-Assad
Scenarij: Hany Abu-Assad
Produkcija: ZBROS
Igralci: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed F. Zuaiter, Samer Bisharat, Eyad Hourani
Omar je vajen izmikanja metkom ob vsakodnevnem prečkanju zidu med Palestino in Izraelom, ko obiskuje svojo ljubezen Nadio. Toda okupirana Palestina ne pozna jasnih meja med ljubeznijo in vojno: na drugi strani zidu postane rahločuten pek Omar goreč borec za svobodo, ki se mora spoprijeti z bolečimi odločitvami glede odraslosti in življenja nasploh. Ko Omarja med enim izmed uporov ujamejo, se spusti v lov z vojaško policijo. V trdne odnose s prijatelji iz otroštva se prikradeta sum in izdajstvo, Omarjeva čustva pa s tem hitro postanejo razdvojena kot palestinsko ozemlje. Obenem postane tudi jasno, da vse to počne iz ljubezni do Nadie.
Distribucija: DEMIURG

SREDA, 7.10.
18:00 - DEČEK IN SVET (9+)
O menino e o mundo
animirani film
Brazilija, 2013, 80 min.
Režija: Alê Abreu
Scenarij: Alê Abreu
Produkcija: Fernanda Carvalho, Tita Tessler
Igralci: Marco Aurélio Campos, Vinicius Garcia, Lu Horta
Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. V mestu opazuje družbeni ustroj sveta, ki ga zaznamujejo medijske manipulacije, kontejnerji oblačil, mehanične živali in množica odpadkov. Življenje teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu, čigar idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte.
Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Domišljijska podoba modernega sveta bo prevzela mlado in odraslo občinstvo.
Distribucija: 2 KOLUTA